Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elhunyt a legendás úszóedző Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. május 24.
ImageMárciusban kórházba került, kómába esett, s már nem volt visszaút, súlyos betegsége legyőzte őt: 61 éves korában elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző, akit 2012-ben az Év Edzőjének választották, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2015-ben pedig bekerült a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

 

Egyenes ember volt, remek edző, hosszú évekig az olimpia- és világbajnok Gyurta Dániel mestere, de Risztov Éva is azt követően lett olimpiai bajnok, hogy ő foglalkozott vele. Sokaknak hiányozni fog, nem csak edzőként, nagybetűs emberként is.

Egy személyes emlék: néhány évvel ezelőtt egy barátom arra kért, hogy az akkor 10 éves úszopalánta kisfiának valahogy segítsek eljutni egyik nagy példaképéhez, Gyurta Danihoz. Ekkor felhívtam Széles Sándort, aki első szóra fogadókész volt, segített, így pár nappal később a kissrác már ott toporgott nagy izgalommal a "Komi" (Komjádi Uszoda) 1-es pályája mellett a lelátó első sorában, várta Danit, aki hamarosan meg is érkezett. Végül a Mester invitálásra még úszhatott is egy kicsit a nagy idollal a fehérvári ifjú ember, örök élményeket szerezve.

A remek tréner (korábban) néha beszélt a keserűségeiről, hogy nem mindenkitől kapta meg azt a megbecsülést, amire őt talán az eredményei predesztinálták volna. London sok mindenért kárpótolta, Gyurta és Risztov aranyat nyert, ő az év edzője lett. Aztán ismét nehéz időszakok jöttek, betetőzve betegségével, ami végül a halálához vezetett. A mester távozott, de az a sok-sok érték és eredmény ami a nevéhez köthető, velünk marad.

Temetéséről később intézkednek. Nyugodjék békében!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >