Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mesés gyerekbirodalom a Belvárosban
Mesés gyerekbirodalom a Belvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Programszervező Kft., Kész-Varga Mónika   
2017. május 26.
ImageÖtödik születésnapját ünnepli 2017-ben a Hetedhét Játékmúzeum – és vele a Hetedhét Játékfesztivál. Május utolsó hétvégéjén idén is a legkisebbeké lesz a fehérvári Belváros: a megannyi játék, a kézműves foglalkozások és a már hagyományos hétpróba feladatai mellett igényes színpadi műsorok, koncertek várják majd a gyereksereget a Városház téren és a Fő utcán május 27-28-án.

 

A kétnapos program műsorvezetője Huzella Péter Kossuth-díjas gitáros-énekes lesz. A programokról Brájer Éva alpolgármester, Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa és Muzsik Eszter, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa tartott sajtótájékoztatót. 

 

Hihetetlen, hogy már 5. születésnapját ünnepli a Hetedhét Játékfesztivál, kezdte tájékoztatóját Brájer Éva alpolgármester, majd elmondta, hogy ezt az ünnepet a gyerekekkel szeretnék megosztani. Mint arról tájékoztatást adott, annak idején a városi gyereknapot kibővítve szervezték meg ezt a fesztivált, aminek a megvalósítása minden álmát felülmúlta, köszönhetően Nagy Veronika muzeológusnak. Az ő gondossága, szakmai tudása és egyenes tartása adja ennek a rendezvénynek azt a magas színvonalat, amit annak idején az elinduláskor célul tűztek ki, középpontba állítva a művészeteket. Beszélt arról is, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezése nagyon összetett és sokrétű munkát igényel, amihez a hátteret a Fehérvári Programszervező Kft. adja.
Kiemelte: azon túl, hogy szolgálja a fehérvári családok gyereknapi ünneplését, ez az egyik olyan magas színvonalú rendezvénye Székesfehérvárnak, amit a városhatáron kívül is érdemes promotálni.  Mint mondta, a Hetedhét Játékfesztivál mindenképpen alkalmas arra, hogy országosan is jegyezzék az elkövetkezendő években. Ehhez azonban az is kell, hogy további belvárosi utcák és terek is megújuljanak. Majd mindenkit a programokra és a közös ünneplésre invitált.    

Székesfehérvár Önkormányzata felé köszönetnyilvánítását fejezte ki Nagy Veronika muzeológus, hogy immár öt éve lehetővé teszik ennek a fesztiválnak a megvalósulását. Majd hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény csak csapatmunkával jöhet létre. Így háláját fejezte ki mind közvetlen kollégái, mind a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai felé, akik nagyon aktív és inspiráló együttműködői a fesztiválnak, mely mindannyiuk számára a sok erőfeszítés mellett egy közös jó játék.  
Az idei téma a születésnap - ennek oka azonban nemcsak a múzeum és fesztivál öt éves jubileuma, hanem az is, hogy az ünneplés fogalmán keresztül a polgári világ szokásait, viselkedésformáit is közvetítsék a gyerekek felé. Ezek az elemek pedig – mint mondta – a hét próba elemei között is meg fognak jelenni, mögöttes üzenetük által pedig gyűjteményükhöz is közelebb szeretnék hozni a gyerekeket.
Az ünneplés feltétele a személyes jelenlét, valamint a közösség, hangsúlyozta. Ezek nélkül nincs ünnep. S ezek részesei szeretnének lenni úgy, hogy erre meghívják a közönséget, vagyis a gyerekeket is – így válik a múzeum egyéni ünnepe közösségivé. A születésnap egyúttal annak az örömnek is a megünneplése, amit a múzeum megszületése jelentett számukra.    
Beszélt a közösségi szolgálaton keresztül segédkező fiatalokról, akik számára ez nemcsak munka, hanem játék is lesz. Ezen túl tájékoztatást adott felhívásaikról: a gyerekek kedvenc játékának lefotózásáról, valamint a Hétbolha játék csere-beréről, melynek során a gyerekek olyan játékokra cserélhetik le sajátjaikat, amiket a múzeum önkéntesei készítettek saját kezűleg. Szólt még a fesztivál ideje alatti üzenetküldési lehetőségről is, amelyre egy nagy táblán keresztül nyílik majd lehetőségük a gyerekeknek.   

A Fehérvári Programszervező Kft. programjairól Muzsik Eszter szólt. Elmondta, hogy a Városház téren és a Fő utcán a már hagyománnyá lett Hétpróba állomáshelyeit fogják megtalálni majd a vállalkozó kedvűek. Elhangzott, hogy a hétpróbák feladatait Adorján Viktor fogalmazta versekbe.
Tájékoztatást adott arról is, hogy ezen túl sok-sok utcai játékelem is megtalálható lesz a Belvárosban. Lesz lovagi torna, felhővadászat, táblás, ügyességi és logikai játékok. Valamint színpadi programokkal is készülnek mindkét napon, melynek során Vitéz László mellett Laci királyfi, Mátyás király és Együgyű Mihók is „színpadra lép” – a MárkusZínház, a Ládiafia Bábszínház, a Bábszíntér különleges bábműsorai jóvoltából. Koncertet ad vasárnap délelőtt a játékfesztiválon műsorvezetőként is közreműködő Kossuth-díjas gitáros-énekes, a Kaláka együttesből is ismert Huzella Péter, este pedig a világzenét is játszó Bognár Szilvia és együttese muzsikál a színpadon. 

A nagy, közös ünneplés vasárnap este lesz, amikor az óriástortát is felvágják a színpadon. Az ünnepelt pedig ajándékkal készül a nagy alkalomra: azok a gyerekek, akik május 27-én vagy 28-án születtek és a fesztivál idején regisztrálnak a helyszínen az információs pultnál, meghívást kapnak egy múzeumpedagógiai foglalkozásra, ahova magukkal hozhatják majd az osztálytársaikat, óvodás csoportjukat is. 

A szombati napon rendezi meg a Szent István Király Múzeum a Régészet Napját, ennek keretében a Díszudvarban miniatűr ásatás, ókori tábla- és kockajáték, kézműves foglalkozás és fotósarok is várja a gyerekeket. A játékfesztivál ideje alatt a múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható. 

A gyereknaphoz a Vörösmarty Színház is csatlakozik. Vasárnap 10-14 óra között a kávézóban a színház művészei mesélnek, énekelnek a kis vendégeknek, de lesz bábelőadás és kézműves foglalkozás is. A program ideje alatt adományokat – biciklit, sporteszközöket, társasjátékot, színes ceruzát, zsírkrétát – gyűjtenek a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyerekek számára, akik közül többen vendégei is lesznek a napnak. 

Részletes programok a www.fehervariprogram.hu oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >