Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felavatták Labre Szent Benedek szobrát
Felavatták Labre Szent Benedek szobrát Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2017. június 10.
A Kríziskezelő Központ fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ennek alkalmából avatták fel Labre Szent Benedek, a hajléktalanok és csavargók védőszentjének fából kifaragott szobrát. A Nappali Szolgáltató Centrum udvarán Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az alkotást, a jubiláló intézményt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Egy új, a mindennapi munkát segítő gépjármű átadására is sor került.

 

Huszonöt éve működik Székesfehérváron a Kríziskezelő Központ, amely nemcsak a mindennapokban végez sokrétű szociális munkát, hanem szakmai módszertani szempontból is a szektor meghatározó intézménye. A jubileum alkalmából ma avatóünnepséget tartottak. A Nappali Szolgáltató Centrum udvarára érkezőket ezentúl a hajléktalanok és csavargók védőszentje, Labre Szent Benedek szobra fogadja majd. Székesfehérvár polgármestere köszöntőbeszédében szimbolikusnak nevezte azt, hogy Körmendi Béla faszobrász alkotása éppen ide került, a jubileum maradandó emlékeként. 

„A város életében nagyon fontos és nagyon nehéz az a tevékenység, amit az itt dolgozó szakemberek ebben a két és fél évtizedben elvégeztek és elvégeznek ma is. Bizony nem az a terület ez, amiről könnyű beszélni, de talán még nehezebb lehet mindennap tenni azokért az emberekért, akik segítségre szorulnak. Szerencsére közülük sokan szeretnének saját maguk is tenni életük megváltoztatásáért. Ha körbenézünk, látjuk például a veteményest, itt látszik, hogy a Központ szakemberei által végzett munka egyáltalán nem eredménytelen. Kifejezetten örülök, hogy ezen a szobron keresztül, a kultúra eszközeivel is azt tudjuk üzenni, hogy a közösség szolidaritása, szeretete és támogatása itt van azok számára, akik ide járnak a mindennapokban, vagy itt dolgoznak a mindennapokban.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.   

Az intézmény vezetőjeként Zsabka Attila köszöntötte a meghívottakat, majd a szobor ötletéről beszélt. Felelevenítette Labre Szent Benedek életútját, emberségét, ahogy feladatának tekintette a rászorulók segítését. „Ennek a szobornak az is lenne az üzenete, hogy bár az általunk ellátott emberek gyakran kopottas ruhában járnak a városban, de észre lehet venni bennük, hogy ember és lélek van mögötte és lehet segíteni rajtuk.” Végezetül arra kért mindenkit, hogy ma is vegyük észre a hajléktalanok esetében az embert, ami talán elfogadóbbá tehet mindenkit. A szobor lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy elmélkedni, vagy éppen imádkozni tudjon előtte. 

Labre Szent Benedek szobrát Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. „Amikor rátekintünk a szoborra, arra kell késztetnie minket, hogy mindig lássuk meg egymásban, a legkisebben, a kitaszítottban, mindenkiben az Isten gyermekét, és tudjuk úgy segíteni, szeretni, ahogy őt ez a szolgálat, ez az emberi gesztus megilleti. Ha ebben tudunk előre haladni, akkor talán legtöbbet adjuk annak, akihez oda kell fordulnunk; akkor járunk azon az úton, amelyen Isten bennünket is önmaga felé szeretne vezetni. Adja az Úr hát mindnyájunknak, hogy ez a szobor így teljesítse be küldetését azoknak az életében, akikért ez az intézmény működik, és így hozzon áldást azoknak az életében, akik itt dolgoznak.”   

A Kríziskezelő Központ szakembereinek munkáját segíti majd az az új gépkocsi is, amelyet szintén az ünnepség keretében adott át a város polgármestere az intézménynek. Mint mondta, fenntartóként a „szürke hétköznapok” feladatellátásának biztonsága nagyon fontos, ez is szükséges az ellátórendszer jó működéséhez. Az utcai szolgálatban a téli teajáratoknál és a kríziskiszállásoknál használják majd a gépjárművet. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >