Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Összefogással az érzékenyítés érdekében
Összefogással az érzékenyítés érdekében Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. június 15.
ImageA város polgármestere nyitotta meg az esélyteremtéssel foglalkozó civil szervezetek bemutatkozását célzó belvárosi rendezvényt. A Városháza előtt jó néhány pavilon kihelyezésre került, ahol különböző interaktív programok és foglalkozások várták egész nap az érdeklődőket, valamint emellett különböző látványos műsorok is váltották egymást a sokszínűség jegyében.

 

Idén másodjára került megszervezésre az EsélyKör hagyományteremtő rendezvénye Székesfehérvár Belvárosában. A Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház koordinálásában és 15 fogyatékos ügyi szervezet bekapcsolódásával zajló egész napos programkavalkád azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést, bemutassa a városunkban lévő egyesületek szolgáltatásait, valamint a fogyatékkal élők mindennapjait. A tavalyi évhez hasonlóan kiemelt színpadi programok, valamint folyamatos bemutatók és foglalkozások is várják az érdeklődőket az Esélynapon. 

A nagyszabású rendezvényt dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a hely is szimbolizálja, hogy milyen fontos az a témakör, amire a rendezvény szerveződött. Majd megköszönte annak a 15 szervezetnek az összefogását, akik büszkén felvállalják és bemutatják tevékenységüket. Céljuk – mint hangsúlyozta – az érzékenyítés, és az, hogy minél több emberhez eljuttassák ezeket a kérdéseket, felvessék a problémákat. Emellett tettek hitetet, és ezt a munkát, ezeket a szervezeteket az önkormányzat nemcsak ezen rendezvény keretében, hanem mindennapi tevékenységük során is szeretné segíteni. Összefogással minden sokkal könnyebben megy, melyért köszönetet mondott valamennyi jelenlévő szervezetnek. 

Braun Katalin, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársa, a rendezvény koordinátora köszöntő gondolataiban arról beszélt, hogy második alkalommal került sor erre az Esélynapra azzal a céllal, hogy hagyományt teremtsenek. A nap arra ad lehetőséget – mint mondta, - hogy a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait, valamint az őket segítő szervezeteket megismerhessük, a társadalmi szemléletformálás, érzékenyítés és integráció elősegítése érdekében.     

Szeredi Krisztina, a SINOSZ Fejér Megyei Szervezetének titkára programhelyszínükkel kapcsolatban elmondta, hogy a mai napon egy kis érzékenyítéssel szeretnének kedveskedni a hozzájuk látogatóknak. Az érdeklődők megtekinthetik a jelnyelvvel kapcsolatos kiadványaikat, szótárt, abc-t, és különböző játékokat. A szervezetükben mintegy 350-en vannak nagyothallók, illetve siketek, akik közül többen jönnek ki erre a mai rendezvényre, és nagyon örülnek annak, hogy megmutathatják magukat. Tevékenységükkel kapcsolatban elmondta: működik náluk jogsegélyszolgálat, de foglalkoznak esélyegyenlőséggel, és adott esetben munkaközvetítéssel is. 

Papp Mária, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete irodavezetője, rehabilitációs mentor tanácsadó a standjuknál lévő szemléletformáló és érzékenyítő programjaikról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy az érdeklődők kipróbálhatják a Braille-írógépet, és azon a gépelést, valamint bárki kaphat náluk Braille abc-t, megismerhetik azokat az infokommunikációs eszközöket, amiket a látássérültek használnak, illetve különböző bekötött szemmel történő játékban is részt vehetnek. Ezen túl a vállalkozó kedvűek felülhetnek tandem kerékpárra, vagy akár a baráthegyi vakvezető kutyakiképzők segítségével a becsukott szemmel történő sétát is ki lehet próbálni. Ezen túl látássérült zenészek is adnak műsort.


Az egyesületről adott információk során beszélt arról, hogy 540 tagjuk van, akik között vannak látássérültek és pártoló tagok is. Elsősorban érdekképviselettel foglalkoznak, esélyegyenlőségi feladatokat látnak el, valamint különböző szolgáltatásaik is vannak: közösségfejlesztő, szemléletformáló munkát végeznek, érzékenyítéssel foglalkoznak, illetve hátránykompenzációs tevékenységet is végeznek a megváltozott munkaképességűek számára, valamint önsegítő csoportokat facilitálnak, egyedi és munkaerő-piaci tanácsadást látnak el.           

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >