Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Finn muzsikusok köszöntése a Városházán
Finn muzsikusok köszöntése a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. június 19.
ImageA Városháza Dísztermében köszöntötte vasárnap Róth Péter alpolgármester a Székesfehérváron vendégeskedő finn Meri-Lappi vonósnégyest. A lappföldi együttes programja hétfőn este a Szent István Király Múzeum Díszudvarán rendezett különleges, zenés irodalmi esttel folytatódik, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

Több mint harminc éves múltra tekint vissza a finn Meri-Lappi vonósnégyes, más néven a Sea Lapland String Quartet története. Az együttest 1983-ban alapították azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák a vonós hangszerek oktatását, és növeljék a koncertek számát Lappföld déli részén. A kvartett a Kemi Városi Zenekar magja is lett egyben, tagjai fellépnek klasszikus zenei koncertsorozatokon éppúgy, mint óvodákban, iskolákban, idősek otthonában és kávéházakban. Évente körülbelül 65 szereplésük van szerte Lappföldön.
 
A vonósnégyes egy kettős jubileum alkalmából érkezett  Székesfehérvárra. Idén ünnepeljük a királyi város és a finnországi Kemi testvérkapcsolatának 60. évfordulóját, valamint az önálló Finnország megalapításának centenáriumát.

A Meri-Lappi együttes vasárnap délelőtt a fehérvári evangélikus templom istentiszteletén szerepelt, majd délután a Városházán tett látogatást. A muzsikusokat Róth Péter alpolgármester köszöntötte a Díszteremben. „Hatvan év hosszú idő! Most alkalmunk nyílik arra, hogy megalapozzuk a következő hatvan évet!” – fogalmazott, majd beszélt a Városháza múltjáról és jelenéről, kiemelten az Aba-Novák seccoról és a Szent Korona hiteles másolatáról, továbbá Székesfehérvárról, mint egykori koronázóvárosról.
 
A közönség június 19-én, hétfőn este találkozhat legközelebb a lappföldi együttessel. A 19.00 órakor a Szent István Király Múzeum Díszudvarán rendezett interkulturális, zenés irodalmi esten a zenekar megidézi Szent Iván éjszakáját és a Juhannus ünnepet, előadásukban finn valcerek és tangók hangzanak el. A vonósnégyes tagjai Kanerva Mannermaa és Elias Lassfolk (hegedű), Karri Perälä (brácsa), valamint Olli-Pekka Kajasviita (cselló) Elina Vettenranta énekművésszel lépnek fel. Közreműködik a Hermann László Kamarazenekar Major István művészeti vezetésével, a finn és a magyar zenészek közösen adják elő Jean Sibelius finn zeneszerző egyik művét.  A Fehérvári Versünnep fiataljai finn versekkel gazdagítják a jubileumi koncertet, melyen Mészáros Attila alpolgármester köszönti a megjelenteket Székesfehérvár nevében.

Az estre ingyenes a belépés, szeretettel várják a zene- és irodalombarátokat!
 
A zenekar játszik Iszkaszentgyörgyön is, a koncertre június 20-án, kedden 19.00 órai kezdettel kerül sor az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >