Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Pácienseinek szervezett szűrőnapot egy Sarló utcai háziorvos
Pácienseinek szervezett szűrőnapot egy Sarló utcai háziorvos Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. június 19.
ImageSaját páciensei körében szervezett egészségügyi szűrőnapot a Sarló utcai rendelőintézet egyik háziorvosa. Dr. Patik Ferenc rendelőjében 25-27 ellátottat vártak három speciális vizsgálatra, melyekre a rutin háziorvosi ellátás keretében nincs lehetőség. A szűrőnap a Humán Szolgáltató Intézet közreműködésével valósult meg.

 

Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervének kiemelt célja a betegségek megelőzése. A prevenció jegyében több, a város egészét érintő, illetve városrészi szűrőnapot szerveznek évek óta, hogy széles körben felmérjék a lakosság egészségi állapotát, és szükség esetén további kezeléseket javasoljanak.

Az elváltozások időbeni felfeledése volt a célja a Sarló utcai rendelőintézet egyik háziorvosának is, aki saját ellátottjai körében hirdetett szűrőnapot. Dr. Patik Ferenc rendelőjében lehetőség volt a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának felmérésére boka-kar indexszámítással, prosztatavizsgálatra egy csepp vérből úgynevezett PSA-vizsgálattal, illetve csontsűrűség-mérésre. A leginkább veszélyeztetettek a 40-50 év felettiek, a szűrések is ebből a korosztályból kikerült 25-27 embernek szóltak, akik panaszmentesek, vagy akiknél korábbi állapotuk szerint felmerülhet a betegségek előfordulása.

A vizsgálatokat a Humán Szolgáltató Intézet eszközeivel és munkatársainak közreműködésével végezték. Varga Márta igazgató elmondta, hogy a város Egészségfejlesztési Tervének végrehajtása 2011 óta a HSZI feladata. Évről évre arra törekszenek, hogy a rendelkezésre álló pénzösszegekből bővítsék saját orvostechnikai eszközparkjukat, így vásárolták meg 2015-ben a több mint kétmillió forint értékű, boka-kar index számítást végző eszközt, valamint az ultrahangos csontsűrűség-mérő műszert. A vizsgálatokat korábban bérelt eszközökkel végezték, ma már azonban saját műszerek állnak rendelkezésre a városi szűrőprogramokon, növelve ezzel az ellátás színvonalát.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >