Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvári delegáció járt a Pozsonyi Koronázási Napokon Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2017. június 19.
Az egy héten át tartó rendezvény keretében egyebek mellett történelmi városnéző séták, kiállítások, koncertek, valamint hagyományőrző bemutatók szórakoztatták a népes közönséget. A főváros rendezvényén Mária Terézia “újrakoronázását” játszották el.

 

A Pozsonyi Koronázási Napok június 10. és 17. között születésének 300. évfordulója alkalmából Mária Teréziának állított emléket. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan számos rendezvény és kiállítás zajlik egész évben, elsősorban Pozsonyban és Bécsben. Mária Terézia édesapja, III. Károly halála után került a trónra, s 1741. június 25-én koronázták meg. A szlovák főváros által szervezett egyhetes programsorozat élménydús kulturális és közösségi rendezvényeket biztosított minden érdeklődő számára. 

Az idei Pozsonyi Koronázási Napok záró rendezvényére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is meghívást kapott a szlovák testvérvárosból. A székesfehérvári delegáció – Róth Péter alpolgármester vezetésével – szombaton délelőtt érkezett meg a második legtöbb magyar királyt koronázó városba, ahol a városnézés során többek között a Szlovák Nemzeti Színházat, a Grassalkovich-palotát, a Prímási palotát, a pozsonyi várat is felkereste. 

Ezt követően a pozsonyi hagyományőrzők – az aranykorona jelekkel kirakott úton – haladtak végig a városon, majd Mária Terézia újrakoronázását játszották el a Duna ligetfalui oldalán lévő Tyrs rakparton. A Pozsonyi Koronázási Napokra a székesfehérvári Tourinform Irodát is meghívták. Ennek keretében remek lehetőség nyílott arra, hogy az augusztus 11. és 20. között megrendezésre kerülő Székesfehérvári Királyi Napok kínálatát bemutathassák Szlovákia fővárosában. 

A Pozsonyi Koronázási Napok szombati zárónapján Iveta Plšeková pozsonyi és Róth Péter székesfehérvári alpolgármester egyetértettek abban, hogy az ünnepi programsorozatoknak köszönhetően Pozsony és Székesfehérvár még szorosabb baráti kapcsolatot tarthat fent a jövőben. Pozsony alpolgármestere többször is kiemelte, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok nagy inspirációt jelentettek számukra a Pozsonyi Koronázási Napok szervezőmunkájában. Róth Péter alpolgármester hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el a nemzet történelmi fővárosát, hogy a pozsonyi testvérváros számos programelemet tudott átvenni a székesfehérvári rendezésből. Az egyeztetés során Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Róth Péter az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra invitálta Pozsonyt. 
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >