Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Táncosok tíz országból Nyomtatás E-mail
Írta: Kenyér Ágnes   
2017. június 21.
ImageAugusztus 13-án kezdődik Székesfehérvár Belvárosában a XXII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. 2017-ben tíz külföldi együttes mutatkozik be, a hagyományos felvonulás, a műsorok és a táncestek mellett színes családi rendezvények is várják a közönséget. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

 

Idén már 22. alkalommal látogat Székesfehérvárra a világ: tíz országból érkeznek táncosok, zenészek a koronázóvárosba, hogy megismertessék kultúrájukkal a közönséget. A vendégcsoportok mellett a szervező Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is többször színpadra lépnek a fesztivál ideje alatt. 

22 éve rendezi meg ezt a táncfesztivált a Táncház műhelye, melyben az épület apraja-nagyja, a kicsiktől kezdve a nagyokig szinte mindenki részt vesz – kezdte tájékoztatóját az augusztusi rendezvénnyel kapcsolatban Brájer Éva alpolgármester. Majd megköszönte, hogy ennyi éven keresztül ilyen nívón rendezi ezt meg az együttes, amely – mint fogalmazott - nagy elismerést érdemel. Hangsúlyozta, hogy a város nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is támogatja ezt a fesztivált, hiszen a székesfehérváriak nagyon szeretik és várják. 
Elmondta, hogy idén is lesz – a korábbi évekhez hasonlóan - magyar est, még ha nem is kimondottan a fesztiválhoz, hanem a Székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódva. Erre augusztus 20-án kerül sor, melynek keretében a székesfehérváriak és a hozzánk látogató határon túli vendégek élvezhetik a magyar néptáncot.
Kiemelte, hogy a közönség kényelmét és a biztonságot szolgálva, egy nagyobb térben lesz lehetősége a közönségnek megtekinteni a fellépőket, hiszen a Zichy ligetben az emlékmű áthelyezésével egy komolyabb rendezvényteret tudtak létrehozni. 

A fesztivál programjaival kapcsolatban Majoros Andor fesztiváligazgató adott tájékoztatást. Elmondta, hogy mint minden évben idén is nagy várakozással tekintenek az augusztus elé, különösen köszönhető ez most az élhetőbb és élvezhetőbb térkialakításnak. Majd felsorolta azokat a táncegyütteseket, akik meghívást kaptak a fesztiválra.
Elmondta, hogy Algériából az Association Culturelle  „Fen Bladi"érkezik, akik egy nívós együttes. Úgy fogalmazott, hogy  azért esett rájuk a választás, mert a palettáról régóta hiányzott az észak-afrikai kultúrkör. Várhatóan fegyvertáncokat is láthatunk majd tőlük. Bosznia-Hercegovinából a „Sveti Sava” kapott meghívást, mely megalakulását tekintve egy fiatal együttes, és akik jellemzően délvidéki körtáncokat fognak majd bemutatni. A Burját Köztársaságból a „Baikal Waves”érkezik, amely a Bajkál Állami  Egyetem tánccsoportja. Professzionális együttes, amely izgalmas produkcióval fog bemutatkozni, amelyben a sámán tánc is meg fog jelenni. Finnországból a „Siepakat” kapott meghívást. Ők is Rovaniemiből érkeznek, mint a korábbi években többször nálunk vendégeskedő Rimparemmi Táncegyüttes. Elegáns, polgári táncokat láthatunk majd tőlük, de visszanyúlnak a lapföldi sámán elemekhez is produkcióik során.  Grúziából a Folk Dance Ensemble „Mangi” érkezik 30 fővel, akik tizenéves fiatalok. Mallorca spanyol szigetről az ESCOLA DE MUSICA I DANSES DE MALLORCA jön hozzánk. Ők régi kedvencek, jártak már itt 2012-ben. Kultúrájuk egyfajta ékszerdoboz. Egyedülálló, életvidám táncegyüttes, melynek egyik tagja magyar. Nepálból a mindig mosolygó „Falebase Rodhi” Folk Dance and Musician Art Nepal érkezik. Oroszországból, Szibériából a „Siberian Patterns”, akik a klasszikus orosz néptáncot képviselik.Törökországból pedig az Atasehir Ögretmenleri Halk Oyunlari Toplulugu (rövidítve Atafolk) kapott meghívást. Kiemelte, hogy a kilenc együttesen túl vendég lesz náluk a fesztivál ideje alatt Kínából az a Henan Dance Association – Henan Tartomány Táncegyesület, akiknél nemrég ők vendégeskedtek, és ezt szeretnék viszonozni számukra. A nyitónapon nekik köszönhetően távol-keleti táncokat láthat a közönség. 

Elhangzott, hogy hagyományosan parádés felvonulással kezdődik a programsorozat, majd a meghívott csoportok a Zichy színpadon lépnek a fehérvári nézők elé. A gálaműsorok, az esti nemzetközi folkestek mellett királyi gyermekjátszók és gasztronómiai bemutatók is várják a közönséget. Utóbbi remélhetőleg az eddigieknél hangulatosabb térben, köszönhetően a város anyagi támogatásának. Ugyanis az egyesületnek lehetősége nyílt arra, hogy a Táncház fészerében kialakításra kerüljön egy külső konyha is, amely augusztustól megújult formában várja majd a vendégeket. 
A kísérőprogramok közül az EtnoRom zenekar koncertje és a Fitos Dezső Társulat műsora ígérkezik izgalmasnak. Előbbit a Táncházban, utóbbit a nagyszínpadon láthatják a nézők, augusztus 16-án.
Augusztus 20-án sem maradnak tánc nélkül a székesfehérváriak. A 17 órakor induló Királyok Menete után este a nagyszínpadon mutatja be a „Táncra magyar!” gálaműsor keretében közös előadását az Alba Regia Táncegyüttes és a 2014. évi „Fölszállott a páva” döntőse, a Székelyföldről érkezett Bekecs Táncegyüttes. 

A nemzetközi folkestekre jegyeket a Táncházban és a Vörösmarty Színháznál található információs faházban lehet vásárolni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >