Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nyitott porták, bemutatók, kézműves vásár: Tűzzel-Vassal Fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. június 23.
ImageÚjra megtelik zsongással a Rác utca, szombaton tartják Székesfehérvár hagyományos nyárnyitó nagyrendezvényét, a XIV. Tűzzel-Vassal Fesztivált. A késes és kovács mesterek országos találkozóján idén a steak kés lesz a központi téma. A Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódó, egész napos rendezvényről sajtótájékoztatót tartott a szervező Fehérvár Kézművesek Egyesülete.

 

A hazánkban egyedülálló Tűzzel-Vassal Fesztivált június 24-én, szombaton 10.00-18.00 óra között rendezik a Rác utca teljes hosszában, a Skanzen nyitva tartó portáin és a Szerb Ortodox Templom udvarán. A késesek, késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok találkozója kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához, melynek mottója idén az értékőrzés, az értékmentés. Az ingyenes programsorozat tartalmas, kreatív elfoglaltságot kínál minden korosztály számára.

Minden évben van egy-egy meghatározó téma, idén a steak kés, azaz a szakács kés áll a középpontban. – emelte ki Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. Elmondta, hogy bemutatót tart Boda János címzetes gasztronómus a húsok darabolásáról, szeleteléséről és a feldolgozás műhelytitkairól, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakképzőiskolája tanulói pedig a zöldségek felhasználását mutatják be, sőt, a fiatalok faragnak is néhány mutatós darabot.

Ismét megnyílnak a Rác utca portái, ahol különféle foglalkozásokat, kiállításokat tartanak. Az események között szerepel Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész és etnofotográfus előadása „Mindenható kézművesség” címmel, de lesz beszélgetés a néprajzi gyűjtésekről és hagyományokról, valamint a fűszernövényekről. Bekapcsolódhatnak az érdeklődők az egyesület Asszonyműhelyének munkájába, lesz gyermekjátékos és vetélkedős porta, nyitva áll a Dévai Szent Ferenc Alapítvány háza, a Kézművesek Házában pedig késkiállítással, hagyományos borbélyműhellyel és kovácsműhellyel ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Szerb Ortodox Templom udvarán rendezik a színpadi programokat. Érkeznek néptáncosok Székesfehérvárról, Ercsiből és Sárosdról, lesz hagyományos kézműves portékákat kínáló vásár, számos gyerekprogram, és itt zárul a fesztivál a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrással 17.30 órakor.

A fesztivál szakmai szempontból is nagyon jelentős. Lengyel Magdolnaszervező arról szólt, hogy idén 47 mester érkezik az ország számos pontjáról, illetve határainkon túlról. Az általuk benevezett késeket, bicskákat, tőröket és fegyvereket a Népi Iparművészeti Tanács zsűrije, és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakemberei is bírálják, az eredményhirdetés 17.00 órakor kezdődik a templomudvarban. Három kovács is bemutatkozik, őket a Rác utca két végén, illetve a Szúnyog utcai leágazásnál találják a vendégek.

A Szerb Ortodox Templom vasárnap éjjel 1-2 óráig tart nyitva igény szerint, kapcsolódva a Múzeumok Éjszakájához. Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy láthatjuk Katerina Ivanovity festőművész alkotásait, és képeket a székesfehérvári szerbek őseiről. Ugyanitt kóstolhatjuk meg a szerb konyha hagyományos ételeit. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >