Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újabb kulturális közösségi tér Székesfehérvár Belvárosában
Újabb kulturális közösségi tér Székesfehérvár Belvárosában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. június 28.
Befejeződött az egykori Petőfi Mozi felújítása: a Petőfi Egyetemi Klub szeptemberben nyitja meg kapuit. A beruházás önkormányzati forrásból valósult, meg, bruttó 130 millió forint értékben. A projektről az épületet bemutató bejáráson adott tájékoztatást dr. Cser-Palkovics András polgármester és Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

2015 novemberében döntött az Önkormányzat arról, hogy az egykori Petőfi Mozi, majd Petőfi Kultúrtér felújításra kerül. A Petőfi Egyetemi Klub épületének átfogó felújítása a falak és tetőszerkezeti részek újraépítését is magában foglalta, valamint belsőépítészeti szempontból is átalakult. Egy évvel ezelőtt kezdődött meg a munka a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. irányításával, és a felújítás több mint bruttó 130 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester kifejezte: „A célunk az volt, hogy a kultúra számára megmentsük, megtartsuk az egykori moziépületet, amihez rengeteg fehérvárit kötnek kellemes és szép élmények, emlékek. Az Önkormányzat korábban többféle hasznosítással próbálkozott, az épület továbbra is kulturális közösségi tere marad a Belvárosnak. Alapvetően egyetemi klubként a fiataloké lesz ez a ház, és szeptember közepétől fog üzemelni.” A polgármester többek között felhívta a figyelmet a kialakított tetőteraszra, ahonnan gyönyörű és izgalmas panoráma nyílik a városra. Elmondta, hogy augusztusig megtörténik a használatba vételi engedélyezési eljárás, valamint az üzemeltetővel egyeztetnek még a nyitvatartást illetően, különös tekintettel az esti zárásra, hiszen sűrűn lakott belvárosi környezetről van szó. Végül köszönetet mondott a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-nek és a kivitelezőnek az elvégzett munkáért, majd azt kívánta a fiataloknak, hogy őket is legalább annyi élmény kösse a házhoz, mint a már felnőtt generációkat.

A belső terekben próbálták megőrizni azt a hangulatot, amit az egykori Petőfi Mozi magában hordozott, mondta el Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A felújítás nem látványos elemeiből kiemelte, hogy teljes energetikai korszerűsítést végeztek az épületen: a szigetelést a külső homlokzatra az eredeti építészeti forma megtartása mellett helyezték föl, leszigetelték a tetőszerkezetet, és korszerű gépészeti rendszert kapott az épület – ami mindenképpen előnyös lesz az üzemeltetésnél.

Az épület – még a világháború időszakából származó – sérülései miatt az utolsó szintet teljesen újra kellett építeni szerkezetileg. A kialakított tetőterasz mellett felhívta a figyelmet a mozitér dongaboltozatos fedésére, ez a függesztett álmennyezethez képest visszalép egy korábbi építészeti korszakba, a századforduló idején lehetett itt hasonló megoldás. Az épületet a felújítás során akadálymentesítették, a földszinten akadálymentesített vizesblokkot és bejárót alakítottak ki.

A Petőfi Egyetemi Klub elkészült, már csak a berendezési tárgyak elhelyezése van hátra. A szeptemberi nyitástól programok várják a lakosság több korosztályát is, hiszen a felnőtteket, valamint az egyetemisták mellett a fiatalabbakat is várják itt rendezvények.

A bejáráson jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok, valamint a kivitelező cég képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >