Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megkezdődnek Sóstón a rehabilitációs munkálatok Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. július 07.
ImageA 218 hektáros Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja a megvalósítás fázisába érkezett: megkezdődnek a környezetvédelmi beruházásokra vonatkozó munkálatok. A részletekről Mészáros Attila alpolgármester adott tájékoztatást a természetvédelmi területen zajlott munkaterület átadáson.

 

 


Székesfehérvár Önkormányzata két évvel ezelőtt indította útjára az összességében 3, 8 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület és Csónakázó-tó rehabilitációs programot. Ebből első körben már megvalósult a Csónakázó-tavat érintő beruházás, és immár az előkészítés után a Sóstó Természetvédelmi Területen is megkezdődhetnek a helyszíni munkálatok.

Székesfehérvár Önkormányzata két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkálatokat. Egyik a vízutánpótlásnak a megoldása, a másik az Északi-tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkálatai, melyek egymással párhuzamosan fognak zajlani a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett.

Mint azt Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a vízutánpótlás két módon fog megvalósulni: egyrészt a Szennyvíztisztító Telepről az Északi-tó déli részének becsatlakozásáig el fogják hozni a többszörösen tisztított szennyvizet, másrészt az 550 méter hosszú Basa-árok medrét felújítják, és a folyásirányát megváltoztatják. Ezen a területen június 19-én megtörtént a munkaterület átadás, és jelenleg a szükséges engedélyek beszerzése zajlik. Amint ezek rendelkezésre állnak, megindulhatnak a munkálatok. Összességében a kivitelezőnek 335 nap áll a rendelkezésére, hogy a vállalásában foglaltaknak eleget tegyen. Így a próbaüzemet is beleszámolva 2018. május 10-ig kell végezniük. 

Elhangzott, hogy a tisztított szennyvizet keresztül fogják vezetni Maroshegyen, de a nyomvonal a Maros folyása mentén lesz, hogy minél kevesebb lakott területet érintsen. A tervezett nyomvonal: Szennyvíztisztító Telep - Alsóvárosi rét – Demkó-hegy, Szalontai utca – Veszprémi vasútvonal (20. vonal) keresztezése – Marosvíz melletti terület – Tordai utca –Balatoni út keresztezése – Praktiker parkoló – Nagykanizsai vasútvonal (30. vonal) keresztezése – Vásárhelyi út – Alvinci utca – Dési utca - Sóstó.

Az Északi-tavat érintő mederkotrási munkálatok, valamint a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti feladatok munkaterület átadására a mai napon került sor. Ezen munkavégzésre szintén 335 nap áll rendelkezésére a kivitelezést végző cégnek. Ezen időszak alatt kell az Északi-tóból a mintegy 115 ezer m3 iszapot kikotorni.

Mint a tájékoztató során kiderült, ezzel a most megvalósuló fejlesztéssel teljesen megújul a tanösvény, ahol interaktív játékok kerülnek kihelyezésre, míg a tó teljes egészében körbejárható lesz.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a rehabilitációval kapcsolatos tervek minden környezetvédelmi előírásnak megfelelnek, és mind a két kivitelező cég együttműködik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával, valamint a régészeti megfigyelések miatt a Szent István Király Múzeummal.  

A munkálatok ideje alatt a fehérváriak türelmét és megértését kérte Mészáros Attila, arra való tekintettel, hogy ez az utóbbi évtizedek legnagyobb környezetvédelmi beruházása, amely teljes egészében állami finanszírozásban valósul meg, összességében 720 millió forintból. Hozzátette, a projekt magában foglalja a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását is, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését, mely épületekkel kapcsolatban a tervezés már folyamatban van.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >