Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Nőuralom
Nőuralom Nyomtatás E-mail
Írta: Jávor Zsófia   
2017. július 11.
ImageA Bookline sikerlistájának első és második helyén egy-egy társadalomtudományi könyv áll: a dobogó legfelső fokán szereplő Hegymenetben a szerzők pontos kórképet adnak a mai Magyarországról, míg Zimbardo az emberi elme működését mutatja be új könyvében. A régóta várt Paula Hawkins regény a harmadik, a nyári legolvasottabb művek között. A lista folytatása a női szerzők sikerét hozta.

 

 

A sikerlista első helyén szereplő, Jakab András és Urbán László szerkesztésében megjelent Hegymenet című kötet célja, hogy elméleti és gyakorlati szakemberek bevonásával számba vegye a magyar társadalom és politika előtt álló legfontosabb kihívásokat, egyúttal megoldási javaslatokat is körvonalazzon.

 

Második Philip Zimbardo a pszichológia rocksztárja, aki Vivian McCann és Robert Johnson szerzőtársaival a Pszichológia mindenkinek című sorozat magyarul is olvasható első kötetében, a pszichológia legalapvetőbb problémáit ismerhetjük meg szórakoztató, közérthető formában.

A harmadik helyen szerepel Paula Hawkins új regénye. A szerző előző könyve, a Lány a vonaton egy szempillantás alatt hódította meg a világot, a mozivásznon is sikert aratott. Az új könyvre ugyan két évet kellett várni, de a női lélek és az emberi ösztön mélyére hatoló, boszorkányüldözéseket megidéző sztori ezúttal sem okoz csalódást.


A szépirodalom a júniusi sikerlistán is helyet követelt magának, ráadásul női szerzők egyértelmű sikerét hozta. Margaret Artwod orwelli ihletésű jövőjét mutatja be a Szolgálólány meséje, amit megjelenését követően Booker-díjra jelölték, 1987-ben elnyerte a rangos, sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke- díjat, idén pedig nagy sikerrel mutatták be a belőle készült sorozatot.

 

Tompa Andrea Omerta című regénye a Könyvhét nagy sikere volt. A szerző négy ember sorsán keresztül mutatja be az ötvenes évek fojtogató légkörét, azt, hogy miként alakítja át belső értékeinket és vágyainkat a szorongás és a diktatúra.

 

A Három nővér, három királyné Philippa Gregory új regénye három különleges asszony életébe ad betekintést, akiknek sorsát megpecsételi egy dinasztikus viszályokkal és háborúkkal terhes időszak. Philippa Gregoryt végletekig pontos korrajzai, történelmi ismeretei és a regényeket átszövő fordulatai teszik méltóvá a „Királyregények királynője” címre.

 

Tóth Krisztina legújabb novelláskötetében ötven, abszurd humorból és empatikus iróniából épített történetben mutatja be a mai Magyarország válságait, a novellákban szó esik bevándorlásról és kivándorlásról, szegénységről és betegségről egyaránt.

 

Rakovszky Zsuzsa új regényének hőse két és fél évtized után értesül arról, hogy van egy lánya. Miközben kapcsolatukat a nulláról kell felépíteniük, sorra szembesülnek a XXI. század visszásságaival. A Célia lelki röntgenfelvételeit a szerző a rá jellemző lenyűgöző humorral, és fantasztikusan felépített fordulatokkal tárja az olvasók elé.

 

A sikerlista elmaradhatatlan alkotásai a gyerekkönyvek. Marék Veronika generációk gyermekkorát végig kísérő mesehőse a Boribon a bajnok, a huszadik a sikerlistán. Böszörményi Gyula a krimiirodalom rajongóit ezúttal is a századforduló varázslatos, és rejtélyekkel teli világába röpíti vissza, ahol Ambrózy báró, és legjobb tanítványa, Hangay Mili kalandjait követhetjük nyomon.

 

Nemecsek Ernő, Geréb, Ács Feri, és a Grund. Molnár Ferenc hűségről, árulásról és erőszakkal szembeni helytállásról szóló klasszikusa 111 évvel a megjelenése után is az irodalomszeretők kedvence. A Pál utcai fiúk júniusi sikere minden bizonnyal a Vígszínházban bemutatott népszerű előadásnak is köszönhető. Berg Judit többszörösen díjnyertes Rumini-sorozatának nyitókötetében egyszerre ismerhetjük meg történeteinek főhősét, a mindenkinél bátrabb kisegeret, és kedveltethetjük meg az olvasást a legfiatalabb korosztállyal.


A gyereknevelés témája mindig számíthat az olvasók érdeklődésére. A Gyereknevelés dán módra című könyv sikere nem véletlen. Dániát hosszú évek óta a világ legboldogabb országaként tartják számon. Jessica Joelle Alexander és Iben Dissing Sandahl könyvéből immár a hazai közönség is megismerheti a legfontosabb dán nevelési praktikákat.

 

Dr. Bagdy Emőke, Kádár Annamária, Buda László, Pál Ferenc, a lélektan legelismertebb hazai képviselői taglalják a Fejben dől el? című tanácsadó könyvükben, az ismert konyhapszichológiai alapvetést. Mi dől el fejben és mi nem, hogyan hangolhatjuk rá az elménket egy pozitívabb, optimistább gondolkodásra?

 

Az e könyvek sikerlistája is a női szerzők könyveinek sikerét hozta. Margaret Artwood, Paula Hawkins és Tóth Krisztina szerezte meg az első három helyet, regényeikkel, illetve a Párducpompa című novelláskötettel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >