Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szijjártó Péter kiállt a meghurcolt ember mellett
Szijjártó Péter kiállt a meghurcolt ember mellett Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2008. december 10.

ImageA Fidelitas több országgyűlési képviselője megjelent a Parlamentben kedd délelőtt, hogy meghallgassák Szijjártó Pétert. A szervezet elnöke bocsánatkérésre szólított fel az MDF-et, mivel meghurcolták Bagó Zoltánt, a Fidelitas alelnökét, korábbi parlamenti képviselőt.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában felidézte: két és fél évvel ezelőtt, 2006 márciusában "robbantották a bombasztikus hírt" az MDF vezető politikusai, amely szerint a Fidesz egyik képviselőjelöltje, Bagó Zoltán a kalocsai választókörzetben az országgyűlési választások előtt megfenyegette az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét. "Abban az időszakban az MSZP, a SZDSZ és az MDF politikusai versenyt nyilatkoztak, és szinte versenyt futottak annak érdekében, hogy ki tudja jobban megalázni, ki tudja jobban tönkretenni vagy megszégyeníteni Bagó Zoltánt" - fogalmazott ennek kapcsán a Fidesz szóvivője.

Felidézte azt is: nagyon kemény és durva vádak hangzottak el a Fidesz képviselőjelöltjével és magával a Fidesszel szemben is. Mint fogalmazott, "Dávid Ibolya szaladt leggyorsabban ebben a versenyben", hiszen ő néhány nappal az állítólagos eset után már arról beszélt, hogy itt egy országos akcióról van szó, amelynek keretében a Fidesz képviselőjelöltjei az ország számos helyén az MDF képviselőjelöltjeit megfenyegetnék és arra biztatnák őket, hogy lépjenek vissza.

A versenyből természetesen az MDF, az MSZP és az SZDSZ más képviselői sem maradtak ki - jegyezte meg, Karsai Péter, Herényi Károly, Horn Gábor és Szabó Zoltán nevét említve. Mint mondta, ezek a képviselők Bagó Zoltánt fenyegetéssel, zsarolással, a Fidesz vezetőit pedig pártutasítással vádolták. Ráadásul - tette hozzá Szijjártó Péter -, a kommunista időszakra emlékeztető, maffiamódszerekkel elkövetett, a demokráciára veszélyt jelentő cselekményként állították be Bagó Zoltán állítólagos tettét.

"Nos, ezeknek a képviselőknek igazuk lett, maffiamódszerekkel elkövetett, a demokráciára veszélyt jelentő, és a kommunizmus, a kommunista diktatúra idejét ide visszaidéző eljárással szembesülhetünk, csak éppen az ő részükről" - szögezte le. Mint fogalmazott, lejárattak, meg akartak szégyeníteni és tönkre akartak tenni egy embert, akiről most a napokban végérvényesen bebizonyosodott, hogy semmi olyat nem követett el, mint amivel MDF-es, MSZP-s, SZDSZ-es képviselők őt megvádolták.

Szijjártó Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "a bíróság 2008. június 3-án első fokon, majd 2008. december 3-án jogerős ítéletével a következőt mondta ki: meghallgatták azt a bizonyos magnófelvételt, amelyet az MDF-es képviselőjelölt titokban készített, és ez alapján a bíróság megállapította, hogy ebből beszélgetésből semmifajta módon nem következik minden kétséget kizáróan, hogy a (...) vissza nem lépés esetén bármilyen negatív következmény lenne az MDF-es képviselőjelölt vonatkozásában".

Hozzátette, azt írja a bíróság, hogy a való tényekből - azaz a felperes, így Bagó Zoltán rögzített mondataiból - ez egy önkényesen levont következtetés, melyre sem az egyes szavak értelme, sem a mondatrészek, a párbeszéd által közölt tartalom nem ad alapot. Mint folytatta, a bíróság ítéletében azt is mondja, hogy a szöveg negatív következményre történő utalást sehol nem tartalmaz Bagó Zoltán részéről, kizárólag az alperesi, tehát az MDF-es hivatkozások utalnak ilyenre, amelyeket a felperes, tehát Bagó Zoltán következetesen visszautasított. Sőt, a bíróság azt is megjegyzi - tette hozzá Szijjártó -, hogy a beszélgetésben semmilyen releváns fenyegetés akár az MDF-es képviselőre, akár hozzátartozójára vonatkozóan nem hangzott el.

A Fidesz szóvivője leszögezte: a jogerős bírósági ítéletből az következik, hogy MDF-es, SZDSZ-es és MSZP-s képviselők a választások előtt egy fideszes képviselőjelöltet minden alapot nélkülöző módon, a kommunista diktatúrára emlékeztető módszerekkel lejárattak, megszégyenítettek és tönkretettek.

Akkor az MDF elnöke a Fidesz elnökétől bocsánatkérést, és a képviselőjelölt visszahívását követelte - emelte ki Szijjártó Péter, majd megjegyezte, amióta a jogerős ítélet nyilvánosságra került, azóta "az MDF vezető politikusai lapítanak", pedig itt lenne az idő, hogy felülvizsgálják akkori álláspontjukat, tiszteletben tartsák a bíróság jogerős ítéletét, és kérjenek bocsánatot. Mondhatnám azt is, vonják le a konzekvenciákat - tette hozzá végül.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >