Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Betegség miatt új szólista a Musica Sacrán
Betegség miatt új szólista a Musica Sacrán Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Andrea   
2017. augusztus 11.
ImageEgy tehetséges, ifjú erdélyi operaénekest hallhatunk beugróként a Musica Sacrán augusztus 12-én, miután Otokar Klein – betegsége miatt – kénytelen volt lemondani székesfehérvári fellépését. Verdi Requiemjének tenor szólamát Pataki Adorján énekli a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon.

 

 

A magyar származású fiatal tenorista a Kolozsvári Református Kollégiumban kezdett zenével foglalkozni. Tanulmányait a Kolozsvári Gheorge Dima Zeneakadémia ének-művész szakán folytatta, ahol az ismert román tenor, Marius Vlad volt a tanára.

Pataki Adorján 2005 óta a Kolozsvári Magyar Opera tagja. Az ifjú, tehetséges énekes hazájában és külföldön is sikerrel szerepelt Erkel, Donizetti, Mozart, Puccini, Verdi és több kortárs opera tenor főszerepében. Fellépett már Ausztria, Hollandia, Svájc és Spanyolország jelentős operaházaiban. Állandó vendége a Magyar Állami Operaháznak és a miskolci Operafesztiválnak is. Székesfehérvárra a németországi Erfurt városából érkezik, ahol Verdi Trubadúr című operájában Manrico szerepét énekli.

A koncertpódiumokon sem ismeretlen az énekes neve: több alkalommal fellépett Beethoven, Haydn, Dvorák, Kodály, Puccini, Rossini műveinek előadásaiban, de énekelte már Verdi Requiemjét is, amelynek tenor szólamát most a Musica Sacrán hallhatjuk tőle. Augusztus 12-én 21 órakor – a megbetegedett Otokar Klein helyett – beugróként Pataki Adorján lép színpadra a Nemzeti Emlékhelyen a két Kossuth-díjas énekesnő, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), valamint a Verdi-specialista Alexandru Agache (basszbariton) mellett. Az előadáson öt kiváló kórus, mintegy kétszáz énekes, valamint a remek Alba Regia Szimfonikus Zenekar működik közre. A koncerten a Liszt-díjas Drahos Béla vezényel.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >