Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Játékos gyermekprogramok, nyüzsgő Táncház!
Játékos gyermekprogramok, nyüzsgő Táncház! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. augusztus 15.
ImageA fergeteges vasárnapi nyitó gála után egészen csütörtökig folytatódnak a XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál rendezvényei Székesfehérváron. Délelőttönként a Mátyás király-emlékműnél királyi játéktérre, míg délutánonként a Táncházban királyi gyermekjátszóba várják az „apraját”. Újdonság, hogy a hagyományos folkesteket követően fészerbulikat is tartanak a Táncház új közösségi terében, ahol a Galiba, vagy éppen a Tilinkó zenekar húzza a talpalávalót.

 

A parádés felvonulások, a táncegyüttesek Zichy ligeti bemutatkozó műsorai és a nemzetközi folkestek mellett a gyermekprogramok is elmaradhatatlan részei a Székesfehérvári Királyi Napok keretében rendezett Nemzetközi Néptáncfesztiválnak.

Délelőttönként 11.00 órakor a Mátyás király-emlékműnél királyi játéktérre várják a kicsiket
, a hétfői első napot követően augusztus 15-én és 16-án, kedden  is szerdán lesz ilyen program. A fesztiválon résztvevő nemzetközi csoportok ízelítőt adnak táncaikból, népi ügyességi játékaikból. Ma délelőtt először Grúzia csoportja volt porondon, majd a spanyolországi Mallorca táncosai örvendeztették meg a közönséget. Délutánonként 16.00 órakor a Táncházban királyi gyermekjátszó kezdődik, melynek keretében a különféle nemzetek táncainak, népzenéjének, viseleteinek, szokásainak, játékainak megismerésére nyílik lehetőség, aki akarja, felpróbálhatja a jelmezeket és fotózkodhat is a táncosokkal. Hétfőn délután Szibéria, Finnország, Bosznia-Hercegovina táncosainak programját kísérték figyelemmel a kisgyermekes családok, és örömmel be is kapcsolódtak a játékos, táncos programokba.

Az Alba Regia Táncegyesület és az Alba Tánc Nonprofit Kft. nagyon sokat tesz az utánpótlás-nevelésért, a néptánc megszerettetéséért a gyerekekkel. – mondta kérdésünkre Majoros Andor fesztiváligazgató. Már igen korán, 2-4 éves korban  Tipegő csoportban tanítják a kicsiket, akik ismerkednek a zenével, a ritmikával, a mondókákkal, és ráhangolódnak a közösségi létre a hasonló korú gyerekekkel. Ennek folytatásaként mehetnek az Alba Regia Művészeti Iskola óvodás, később iskolás csoportjába, majd aki ügyes és kitartó, bekerülhet az albások felnőtt táncosai közé.

A késői órákban is nyüzsög a fehérvári Táncház a néptáncfesztivál idején. A hétfőn, kedden és szerdán 21.30 órakor kezdődő nemzetközi folkesteket követően az intézmény megújult és vasárnap felavatott közösségi terébe, a fészerbe invitálják a közönséget. A fészerbulikban hétfőn és kedden este a Galiba zenekar, szerdán a Tilinkó együttes húzza a talpalávalót. 16-án, szerdán az EtnoRom formációval is találkozhatnak a vendégek.

Az utcai programok ingyenesen, a Táncházas rendezvények belépődíj ellenében látogathatóak. A programok és a fellépők sora megtekinthető a fesztivál folyamatosan frissülő honlapján.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >