Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Tóthék ezüstje Racicében
Tóthék ezüstje Racicében Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. augusztus 28.
ImageNem kevesebb, mint 10 éremmel, 5 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal zárta a csehországi kajak-kenu világbajnokságot a magyar csapat, ezzel az összesített éremtáblázaton a németek mögött a második helyen végzett.

 

 

A 10 medáliából egy a velencei kötődésű, a tóparton nevelkedett Tóth Dávidnak jutott, aki a férfi kajak négyes oszlopos tagjaként nyert vb-ezüstöt az 1000 méteres távon. A Kammerer, Tóth, Ceiner, Paumann egység komoly csatában, néhány tizeddel szorult a győztes ausztrálok mögé, több, mint 2 másodpercet verve a még dobogós németekre. Tóth Dávid számára majdnem balul sült el a racicei kaland, ugyanis a döntő előtti napon megcsúszott egy lépcsőn, felhasította sípcsontját, így nagy kötéssel a lábán állt rajthoz. De beült a hajóba, és mindent bele is adott, ahogy szokott, ezt a 2. hely jól jelzi.

Tóthnak ezzel tovább nőtt az ezüst kollekciója. A londoni olimpia (2012) és a milánói vb (2015) után újra a dobogó második fokára állhatott fel az 1000 méteres távon induló négyes tagjaként. Van egy bronza is ezzel az egységgel, amit a 2013-as portugáliai Eb-n nyert. Az egyetlen aranya a 2011-es szegedi vb-ről származik, amikor Kulifai Tamással párban az 500 méteres távon nyert K-2-ben.

Az 1985-ös születésű Tóth Dávid Velencén nőtt fel, a VVSI-ben kezdett el kajakozni Fehér Zsolt, majd Gaálné Major Ildikó irányításával. A hagyományos utánpótlás-nevelő tóparti klubból 18 évesen, már ifjúsági világbajnokként került az MTK-hoz, majd volt a Vasas sportolója is 4 évig, mielőtt kikötött jelenlegi klubjánál, az Újpestnél, ahol a szintén velencei illetőségű, ugyancsak világbajnok kenus, Lakatos Zsanett is készül a megmérettetéseire. A kiváló sportember szülei ma is Velencén élnek, s amikor a versenyek és a felkészülési tempó ezt engedi, hazalátogat.

A magyar küldöttség racicei aranyérmesei:

Balaska Márk, Birkás Balázs (K–2 200 méter)

Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika (K–2 1000 m.)

Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta (K-4 500 méter)

Hagymási Réka, Szabó Ágnes (K-2 200 m.)

Bodonyi Dóra (K-1 5000 m.)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >