Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A fehérvári Csillagda ötven éves távcsövét ünneplik Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. szeptember 15.
ImageÖtven évvel ezelőtt készült el a székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló távcsöve, amely azóta is töretlenül segíti a csillagászati ismeretterjesztést A Szabadművelődés Házában. Szeptember 16-án, szombaton közönségtalálkozóval, előadásokkal, szakmai programokkal ünneplik a jubileumot, közreműködik a Hungarikum együttes.

 

 

Széleskörű társadalmi összefogással, ötven évvel ezelőtt készült el Székesfehérvárott az a 30 cm tükörátmérőjű Newton-reflektor, amely A Szabadművelődés Háza legfelső szintjén, egy hat méter átmérőjű kupola alatt mindmáig szolgálja a városban a csillagászati ismeretterjesztést. Magát a kupolát negyven éve, 1977. szeptember 16-án tette fel a honvédség helikoptere az épület tetejére. A jeles alkalmakat szakmai- és közönségtalálkozóval, előadásokkal ünneplik.

Szeptember 16-án, szombaton szeretettel várják mindazokat, akik ott voltak a hőskort jelentő 1960-70-es években, illetve az elmúlt évtizedekben bekapcsolódtak a Csillagda tevékenységébe. A 10.00 órakor a megnyitóval kezdődő ünnepségen felelevenítik a munkát és az eredményeket a kezdetektől napjainkig, megszólaltatják a csillagvizsgáló történetének néhány szereplőjét, a város, a TIT és a művelődési ház egykori és jelenlegi vezetőit, majd lesznek kifejezetten szakmai témák is. Az egész napos rendezvény fontos célja, hogy ismét találkozzanak a régi történet szereplői. Az ünnepi hangulatról a Hungarikum együttes gondoskodik, az eseményeket a GalileoWebcast élőben közvetíti a http://www.galileoebcast.hu portálon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >