Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Lecsókirálynő ült a trónra Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2017. szeptember 18.
ImageA közösség ünnepe volt idén is a Fehérvári Lecsófőző Vigasság. Közel 600 bográcsban főztek a baráti, munkahelyi társaságokból alakult csapatok a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget környékén kijelölt főzőhelyeken. A Lecsófesztivál adott otthont a magyar népdal napja alkalmából összeállt 250 fős diákkórusnak is.

 

 

A reggeli borús idő sem rémisztette el a főzőket, a készülődésnél még csöpörgő eső el is állt a megnyitóra. Tempósan végigsétálni is negyed órába telt, több mint egy kilométer hosszan sorakoztak a bográcsok a XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságokon. Cégek, baráti társaságok, intézmények töltötték meg a Zichy liget környékét, a Dózsa György és a Móri utat. Aki pedig éppen nem a hozzávalókat darabolta, megnézhette a változatos színpadi programokat, vagy végigsétálhatott a vásározók standjai között.

A megnyitón Vargha Tamás honvédelmi államtitkár a lecsófesztivál közösségépítő szerepét emelte ki, mint mondta “bár a lecsó egy nagyon fontos eleme a rendezvénynek, de talán még fontosabb a találkozás lehetősége.” Dr. Cser-Palkovics András polgármester is hangsúlyozta: “A Lecsófőző Vigasság jókedvet, vidámságot hoz barátok, családok, munkahelyi közösségek számára, és azt hiszem Sipos József és kollégái annak idején ezért találták ki a rendezvényt.”

A jeltolmáccsal is közvetített eredményhirdetésen díjazták a legszebb főzőhelyet, és átadták az ötletgazda Sipos Józsefnek emléket állító Sipi-kupát is. A zsűri által első 20 helyre sorolt csapat között pedig sorsolással döntötték el a helyezéseket. Mészáros Attila alpolgármester idén Tögl Katának adhatta át a lecsókirályi kellékeket, ő ülhetett idén a trónra, de persze egy egész csapat, a Crazy Lecsó Team a nyertes, akik már több éve visszatérnek a fesztiválra. Mint Surányi Józseftől, a csapat egyik tagjától megtudtuk, voltak már hatodikak, hetedikek, negyedikek és természetesen nagyon örülnek a mostani elsőségnek, de nem a helyezés, a lecsó szeretete hozza vissza őket évről-évre. A győztes tálon három lecsóvariációt tálaltak: egy tradicionális magyar tojásos lecsót, egy újragondolt, paprikába töltött rizses lecsót és egy mediterrán fűszerezésű májas lecsót.

Ahogy Dr Cser-Palkovics András hangsúlyozta, egyszerre két rendezvényt nyitottak meg, hiszen Székesfehérvár idén is csatlakozott a magyar népdal napjához. A megye művészeti iskoláiból, művészeti műhelyeiből érkező kisdiákok 250 fős kórusa a Lecsófesztivál színpada előtt, a megnyitót követően népdalcsokorral örvendeztette meg a fehérvári közönséget.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >