Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Dr. Matuz János művészeti intendáns kapta a Pro Theatro díjat
Dr. Matuz János művészeti intendáns kapta a Pro Theatro díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. szeptember 18.
ImageSzombaton adták át a Vörösmarty Színházban a Pro Theatro díjat: a város elismerését idén dr. Matuz János művészeti intendáns kapta a fiatalokat megszólító érzékenyítő színházi programjának, a tehetséggondozásban végzett munkájának és mindezek közösségépítő szerepének elismeréseként – amit a közönség vastapssal ünnepelt.

 

 

A város színházi életében végzett elhivatott szakmai tevékenysége elismeréseként a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat 2017-ben dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa kapta. Az ünnepélyes díjátadóra szombaton este került sor a színházban, az évad első nagyszínpados premierje előtt.

Dr. Szikora János
igazgató a beköszöntött ősz miatt érzett örömét tolmácsolva köszöntötte a közönségét: „Most kezdődik el az, amin hónapokon keresztül izgultunk, álmodoztunk, tervezgettünk: elkezdődik az évad. Minden évad kezdése tele van álmokkal, és ilyenkor dől el, hogy jót álmodtunk-e, és ha jót álmodtunk, azt jól is tudjuk-e közvetíteni az embereknek. Az én számomra tehát minden évad kezdése igazi ünnep.” Az igazgató tolmácsolta, hogy az ünnep fényét évek óta hagyományosan a Pro Theatro díj átadása emeli. A köszöntő után hangzott el dr. Matuz János méltatása:

Az író, rendező, fordító, forgatókönyvíró, dramaturg és rendező öt évvel ezelőtt dr. Szikora Jánossal együtt érkezett Székesfehérvárra, azóta művészeti intendánsa a Vörösmarty Színháznak. Tevékenységében a dramaturgi-rendezői szakmai munka mellett kiemelkedő az a szerep, amit a város, a fiatalság színházi programokon keresztüli közösségépítésében végez. A nevéhez fűződnek a Székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódó Koronázási Szertartásjátékok dramaturgiái, a március 15-höz kapcsolódó Együtt verő szíveink, majd az Őrzők című, és az ’56-os Tiszta szívvel és a Magyar Advent című, fiatalokkal megvalósított ünnepi előadások. A Floralián a megújult Gorsium színpadát is az ő darabjai avatták, a Jómadarak, idén pedig a Békétlenek című alvilági komédia. Az irányításával 2017 márciusában a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot adta elő mintegy 350 székesfehérvári és Fejér megyei diák a Vörösmarty Színházban. Az Atlantisz Program produkcióit követően a Pelikán Kamaraszínházban fiatalokkal rendezte meg a János vitézt és a Tündérhont, rámutatva, hogy a diákokkal profi körülmények között érvényesen meg lehet szólaltatni klasszikus irodalmi alkotásokat. A Versünnep döntőseinek egyik állandó mentoraként is részt vesz a tehetséggondozásban.

Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át azokkal a köszöntő gondolatokkal, hogy a város és a megye kulturális életében az egyik legjelentősebb intézmény és az abban folyó munka a Vörösmarty Színházhoz kapcsolódik: az értékteremtő és -megőrző, valamint közösségformáló intézmény és a vele működő partnerség kiemelten fontos a város számára, és az ország egyik legjobb társulata működik Székesfehérváron, tette hozzá. Dr. Matuz János méltatásából a következőket emelte ki: „Az egyik legfontosabb munka, amit ő végez, az a fiatalokhoz kapcsolódik. Azok a megemlékezések, ünnepségek, amelyeket ebben a városban az elmúlt években a fiatalok segítségével valósultak meg – legyen az a március 15-e, október 23-a, legyen az a Versünnep, legyen az a Beavatószínház és sok-sok csoda –, az Matuz Jánosnak köszönhető. Kitalálhatunk, megálmodhatunk ilyeneket, de kellenek olyan szakemberek, akik ezt professzionálisan valósítják meg úgy, hogy a fiataloknak megadják a lehetőséget a bennük rejlő tehetség megmutatására.” – gratulált dr. Cser-Palkovics András a díjazottnak, majd az estéhez és az évadhoz jó szórakozást kívánt a színház közönségének, amely vastapssal ünnepelte dr. Matuz János elismerését.

Az este A Pál utcai fiúk premierjével folytatódott. A zenés darabot Keszég László rendezte, a főbb szerepekben Sághy Tamás és Juhász Illés, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadikos zenés színészosztályából többek között Fekete Gábor, Hajdu Péter István és Brasch Bence látható, és a helyiek nagy örömére több székesfehérvári, környékbeli fiatal is színpadra lépett. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >