Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Látványos, interaktív kiállítás a Nemzeti Emlékhelyen Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. szeptember 18.
ImageA hétvégén országszerte várta vendégeit a Kulturális Örökség Napjai programsorozat. Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen különleges attrakcióval készült a Szent István Király Múzeum: kiállítás nyílt, amely interaktív módon, gazdag látványelemekkel mutatja be az egykori koronázó bazilika történetét az építéstől egészen napjainkig, a modern kori feltárásokig.

 

 

A Kulturális Örökség Napjai című kezdeményezés 1984-ben Franciaországból indult útjára. Alapvető célja volt, hogy nyissanak meg és szakvezetéssel mutassanak be olyan műemléképületeket, amelyek általában zárva tartanak a nagyközönség előtt.
Az épített kincseiket bemutató, kétnapos programsorozatot idén „Aranykorok emlékezete” mottóval rendezték meg. A nemzetközi kulturális akcióhoz évek óta önálló programsorozattal csatlakozik Székesfehérvár, ahol idén többek között épület- és tárlatvezetésekkel, kiállításokkal, belvárosi sétával, történelmi előadással várták az érdeklődőket. A helyszínek között szerepel például az Árpád Fürdő, a Szerb Ortodox Templom, az MNL Fejér Megyei Levéltára, a Hiemer-ház és a Szent István Király Múzeum valamennyi városi kiállítóhelye.

A múzeum különleges produkcióval készült. A Nemzeti Emlékhelyen vasárnap kiállítás nyílt, amely a koronázó bazilika történetét mutatja be a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásaiig. Megismerhetővé vált a koronázó- és a temetkezési templomnak a középkori magyar történelemben betöltött szerepe, a Romkert kialakításának története. A kiállításon a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki. A hagyományos, konzervatív megközelítés helyett azonban interaktív, "látogatóközelibb" a kiállítás szemlélete. Ez elsősorban a gazdag látványelemeknek köszönhető, melyek között világító képek, forgatható táblák, kijelzők, érdekes szövegmegoldások teszik különlegessé az élményt.
 
A megnyitón Vargha Tamás országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes beszélt az Árpád-ház Programról, a korábban meghozott kormánydöntésekről, a program értékmentő és értékteremtő feladatairól, azok financiális hátteréről.
 
Igényesnek, látványosnak és szakmailag is rendkívül értékesnek nevezte a kiállítást dr. Cser-Palkovics András polgármester.  A városvezető arról szólt, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt közel húszezren látogattak el a Szent István Király Múzeum kiállítótereibe, ami azt mutatja, hogy az emberek kíváncsiak és megszólíthatóak. A város rendkívül gazdag programkínálata példázza: Székesfehérvár alkalmas arra, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen, a pályázatot év végén nyújtja be a város. A polgármester köszönetét fejezte mindenkinek, aki közreműködött a kiállítás összeállításában, egyúttal felhívta a figyelmet annak a fényfestésnek a megtekintésére, melyet szeptemberi péntek és szombat estéken, 20.00, 20.30 és 21.00 órai kezdettel tartanak a Nemzeti Emlékhelyen.
 
A kiállítás és a Nemzeti Emlékhely annak a tanúja, hogy nemcsak a múlt van mozgásban, hanem a múltról alkotott és alkotható tudás is. A tárlaton a tudás jelképes mozaikkockáit fogadja be a figyelő szem és az értelem a XXI. századi látványtechnika segítségével. – hangsúlyozta a megnyitón Szabados György Phd., a múzeum történész munkatársa. Hozzátetette: Székesfehérvár történetét nem lehet elégszer hangsúlyozni, a város nemcsak a székesfehérváriaké, hiszen a XIII. századig Magyarország fővárosa volt, ahol az állami élet tengelyének számító királyi hatalom legfőbb eseményeit, a koronázásokat tartották. Szabados György úgy fogalmazott, a múlt velünk van és a jövőbe vihető.
 
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >