Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújult a haemodinamika részleg a kórházban
Megújult a haemodinamika részleg a kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Leffelholcz Marietta, Fraller Ildikó   
2017. szeptember 20.
ImageSzívkatéterezésre és pacemakerbeültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Egyetemi Oktató Kórházban is. A régió egyik legnagyobb és legkorszerűbb intézményében évente 3000 ilyen vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre.

 

 

Ezért is van szükség folyamatos fejlesztésre – vallja Dr. Csernavölgyi István. Mint azt a főigazgató ismertette: a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban zajló nagy volumenű beruházásoknak köszönhetően ez a részleg is megújulhatott. A közel 625 négyzetméteres területen kialakított infrastrukturális fejlesztés 205 millió Ft uniós forrásból valósult meg, a géppark elemei (2 szívkatétergép, monitorok, defibrlillátorok) összesen 540 millió Ft, szintén uniós forrásból kerültek beszerzésre, a Kórház pedig saját forrásként 22 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

A Hotel épület IV. szintjén található az újonnan kialakított haemodinamikai részleg, azon belül hét ágyas fektetővel. A haemodinamikai laborban két műtőasztalon végezhető szívkatéterezés és pacemakerbeültetés. A fektető részlegre kardiológiai beutalóval, előjegyzés alapján érkeznek a betegek, az ambuláns betegek ellátása a kardiológiai szakrendelésen történik.

Dr. Noori Ebrahim
osztályvezető főorvos szerint nem túlzás azt állítani, hogy a fejlesztésnek köszönhetően országosan is egyedülálló részleg működik a Szent György Kórházban. Hiszen mostantól minden egy helyen történik: a vizsgálat, a beavatkozás egyaránt, ez pedig nagy, minőségi előrelépés a betegek érdekében - újabb betegút rövidülésről beszélhetünk. A főorvos elmondta, hogy a 2016-ban átadott új haemodinamikai részleg már két katéterasztallal működik. Összehasonlításképpen a 2010-es év ezer beavatkozása mellett 2016-ban már háromezret végezhettek el. A szívkatéterezésen kívül a diagnosztikai részlegben érfestés történik, és évente 1500 koszorúér-tágítást, valamint heti két alkalommal pacemakerbeültetést végeznek, az utóbbi éves szinten 250 beavatkozást jelent.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >