Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megújul a "Szívünk rajta" - gyerekkönyvajánló program Nyomtatás E-mail
Írta: Jávor Zsófia   
2017. szeptember 20.
ImageNagy változások elé néz a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló, a szülők választását megkönnyítő program. Mostantól gyakrabban, havonta találkozhatunk az ajánlásokkal, ráadásul mostantól nemcsak a Bookline és az UNICEF oldalain, hanem országszerte a Libri könyvesboltokban és a Libri.hu-n is. A Szívünk rajta segít kiválasztani azt a könyvet, ami a gyerek korának, élethelyzetének, érdeklődésének leginkább megfelel.

 

 

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek, hogy azok kiválaszthassák a nekik és gyereküknek leginkább tetsző, őket leginkább érdeklő könyveket.

A programba bekerülő új megjelenésű gyerek, és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság  szemlézi, tagjai olyan szakemberek, akik több nézőpontból, és hozzáértő módon tudják kiválasztani a legizgalmasabb gyerek,-és gyereknevelési könyveket: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településeken élnek.

A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével mostantól havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban. A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet kapja, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát és amiket életkorokhoz kötve ajánl a szülőknek. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál.

A program megújulásának első kiemelt könyve a fejleszt kategóriát kiérdemlő Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika 1. rész. című könyv lett.

Bényei Judit, a MOME egyetemi docense szerint a Pipacska és Kockapaci kalandjai egyedülálló könyv, ami játékosan ismerteti meg az egészen kis, 3-4 éves gyerekeket a matematikai gondolkodás alapfogalmaival.

„Az orosz szerzőpáros 70-es években írott könyve csöppet sem öregedett. A könyv az olvasáson túl további játékos együttlétet biztosít a szülő és gyerek számára, mert a tanultakat a mindennapi tevékenységek során és játék közben is élvezettel lehet gyakorolni. A történetek jól illeszkednek a kisgyermekek mindennapi életéhez. A könyv illusztrációi bájosak és jól közvetítik a kis történetek konfliktusait a tudásanyaggal együtt. „

A program diákzsűrijének véleménye szerint L. A. Levinova és G. V. Szapgir könyve rendkívül nagy segítséget nyújt a szülők részére, hogy 4 év körüli gyermeküket megismertessék a matematika alapjaival. A leleményes anyukák és apukák segítséget kapnak ahhoz, hogy bevezessék játékosan a Pipacska és Kockapaciból tanultakat a mindennapi életbe is.

2017. augusztusában a hónap kiemelt könyve mellett minden kategóriába került egy-egy alkotás.

Caroline Solé könyve, a kamaszokat megszólító, Rád talál kategória matricáját érdemelte ki. A Szavazz rám a fiatalokról szól és fiatalokról szól, és az internetfüggő társadalmat veszi górcső alá. A mesél kategóriába sorolt Tutankhamon átka című könyv azzal érdemelte ki a Szívünk rajta program matricáját, hogy játékosan vezeti be a fiatal korosztályt a történelem egyik izgalmas korszakába. A segít kategóriát erősíti Kolozsi László Apufa című könyve, ami hiánypótló alkotásként az egyik legkomolyabb tabutéma, a gyász feldolgozásához, méghozzá egy nagyon közeli rokon halálának elfogadásához, megértéséhez nyújt pótolhatatlan segítséget.

Ruth Symes Bella Donna című könyve egy nem mindennapi kislány álmát, és annak a megvalósulását mutatja be. A történet varázslatosan szól az álmokról, barátságról, és persze az egyetlen igazi csodáról, a családról.

A szülőknek segít leginkább A Szép álmokat, gyerekek! című könyv, ami könnyen érthető és nem utolsósorban megvalósítható magyarázatokkal és példákkal segít az örök problémával, az alvási nehézségekkel küzdő kisgyerekes szülőknek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >