Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Véradás a Polgármesteri Hivatalban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. szeptember 21.
ImageNagyszabású véradó akciót szervezett munkatársai körében a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal. A felhívásra a dolgozók csaknem harmada jelentkezett, ami kiemelkedően jó arány. Az akció során most negyvenen adhattak vért, így azok számára, akiknek nem jutott hely, októberben szervezik meg az újabb önkéntes akciót.

 

 

A társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett véradást a Polgármesteri Hivatal, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai közreműködésével a Városház tér 2. számú épületében. 

Az első véradó dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője volt, akinek saját, személyes tapasztalása okán jutott eszébe a véradás megszervezése. Kérdésünkre elmondta, egy kórházban fekvő, közeli hozzátartozójának volt szüksége vérre, ám volt, hogy csak rendkívül nehezen, több napi keresést követően jutottak hozzá a meglehetősen ritka vérkészítményhez, ez adta az ötletet a hivatali véradáshoz. A 300 dolgozónak csaknem harmada, 86 fő jelentkezett a felhívásra, ami rendkívül kiemelkedő aránynak számít. 40 fő ma adhatott vért, a többieknek októberben biztosítják a lehetőséget, tekintettel a szakmai résztvevők kapacitására, az eszközellátottságára és az időbeli korlátra.

A leadott vért a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban fogják felhasználni, ami az ország legnagyobb vidéki kórházaként százezreknek biztosítja az egészségügyi ellátást. A sikerre való tekintettel azt tervezik, hogy rendszeresen megismétlik a kezdeményezést.

Az önkéntes akciókra nagy szükség van, hiszen egyre kevesebben a véradó. A problémát az okozza, hogy az idősebbek szívesen adnak ugyan vért, ám a fiatalok kevés hajlandóságot mutatnak, így kevés az utánpótlás. 50 év felett egyre gyakoribbak a véradást gátló egészségügyi problémák, sőt, bizonyos gyógyszerek ki is zárják a véradás lehetőségét. Éppen ezért nagy öröm, ha új donorok érkeznek. - fogalmazott Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei véradásszervező koordinátora.


Hozzátette, a negatív vércsoportúak nagyon – az AB és a B negatív csoportúak kifejezetten – ritkák, például a világ lakosságának csupán 8 százaléka kerül ki az AB negatívok közül. Ha közülük jelentkeznek véradásra, az a szervezőknek és a felhasználó intézményeknek külön örvendetes.

Legközelebb a Fehér Palota Üzletközpontban szerveznek önkéntes akciót. A segítő donorokat az épület emeletén várják szeptember 22-én, pénteken 14.00 és 18.00 óra között.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >