Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szüreti mulatság és Megyei Értéknap Maroshegyen Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. szeptember 25.
ImageA Maroshegyi Böndörödő szüreti mulatsága mellett a Fejér Megyei Értéknap programjaival találkozhattak a Gárdonyi Géza Művelődési Házhoz látogatók. A hintós-szekeres felvonulás szombat délben indult el, hogy körbejárva a városrészt vigyen vidámságot az otthon maradóknak, és hogy tovább őrizze a szüreti hagyományt.

 

 

Tizedik éve töltik meg a Maroshegyi Böndörödő hagyományos szüreti mulatságának programjait hintós-szekeres felvonulással, énekkel, tánccal, játékkal, főzéssel, borlopással a városrész lakói. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár idén helyet adott az I. Fejér Megyei Értéknap rendezvényének is, így a kilátogatók színes programsorozat részesei lehettek.

Brájer Éva, a városrész önkormányzati képviselője köszöntőjében, felidézve a közösségi rendezvény elindítását elmondta, hogy a cél a maroshegyi szüreti hagyományok megőrzése volt, amiből a 21. század gyerekei is megtudhatják, hogyan készül a must. A program fennmaradása pedig a maroshegyieknek köszönhető, akik évről évre várják és megtisztelik a rendezvényt. „A Böndörödőhöz ebben az évben csatlakozott a Megyei Értéknap, ami külön öröm számomra, hiszen fontosnak tartom az értékeket, a megőrzésüket és a továbbörökítésüket.” – fejezte ki Brájer Éva, majd köszönetet mondott Iszkádi Erika igazgatónak és a Művelődési Ház minden munkatársának a színvonalas program megvalósításáért, és külön üdvözölte Adorján Viktort, aki mint egykori igazgató elindította a hagyományt.

Törő Gábor országgyűlési képviselő móri lakosként a történelmi borvidék üdvözletét, jókívánságait is tolmácsolta. A jubiláló rendezvénysorozat tényét meghatónak nevezte, és a táncban, énekben bővelkedő színpadi programokat, a főzőversenyt a magyar kultúra, a magyar gasztronómia szempontjából méltatta.

„A rendezvény színvonala és az eltelt tíz év adta az alapját annak, hogy a Megyei Értéknapot itt rendezzük meg.” – fogalmazott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. A 2013-ban létrehozott Megyei Értéktárról elmondta, hogy a tevékenységük egyrészt gyűjtő, rendszerező, másrészt továbbörökítő munkából áll. Jelenleg 31 olyan értéket tartanak számon, amelyet az országos értéktárba  szeretnének felterjeszteni. Nagy eredményként értékelte, hogy a megye településeinek több mint egyharmadában sikerült elindítani az értékőri tevékenységet. Az értékőrzés megyei nívójáról elmondta, hogy a 2016-ban rendezett országos versenyt Székesfehérvár csapata megnyerte valamennyi megye és határon túli csapat előtt, a munkát pedig természetesen folytatják. Az Értéknap szakmai programjai mellett Értéktár-piknik, Hungarikumjátszóház és „Megyei értékkonyha” várja az érdeklődőket, valamint Fejér megyei amatőr művészeti csoportok is fellépnek a színpadon.

Az ünnepi köszöntők után elindult a jókedvű szekeres-hintós-csikós-zenés szüreti felvonulás Maroshegy utcáira. Közben már javában rotyogtak az étkek a bográcsokban a Kötény Díjért, a hébéres bortolvajok döntőjét pedig 16.30 órakor tarták.  A délutáni programok között a színpadon műsort adott az Ikarus Néptáncegyüttes, Bede Róbert mesterszakács főzőbemutatót tartott, majd Bereczki Zoltán lépett fel. Az estét a Paradicsom zenekar koncertje zárta. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >