Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Kerékpárforgalom-számláló Velencén Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. szeptember 26.
ImageA VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központban sajtótájékoztatón mutatták be a Velencei-tó kerékpáros forgalmát számláló berendezést. Az eseményen még több más fontos információ elhangzott, így az is, hogy Velencét érinti majd a tervezett Budapest-Balaton kerékpárút, amely egyben a része lesz egy olyan európai kerékpáros főútvonalnak, amely a tervek szerint Svájcból, a Bódeni tótól indulva Ausztrián át haladva jut el Magyarországra.

 

 

Ez az út az Őrségtől a Balatonon, Velencén és a fővároson keresztül egészen Debrecenig halad majd, de távlati cél, hogy a későbbiekben közvetlen biciklis összeköttetést biztosítson Székelyföldig, vagy akár a Fekete-tengerig.

A tájékoztatón Szőke József, a mérőt fejlesztő és telepítő "Mérföldkő" Kft. tulajdonosa elmondta, hogy teljes mértékben magyar szabadalom ez a berendezés, amely ultrahangos eljárással működik. A rendszer előnye, hogy az utak bontása, roncsolása nélkül kiépíthető, illetve gyorsan telepíthető fix és mobil módon egyaránt. Az adatok elemzéséhez sem kell "dobozt bontani" és sokat várni, az eszköz egyből továbbítja az adatokat az üzemeltető számítógépes rendszerébe.

 

Velence polgármestere, Koszti András kiemelte, hogy ez eszköz is jól szolgálja majd a kerékpáros infrastruktúra és a turizmus fejlesztését hasznos adataival, hiszen egészen pontosan, havi, heti, napi, vagy akár órai lebontásban megmutatja, mekkora forgalma van a Velencét átszelő kerékpárútnak, annak pedig kifejezetten örül, hogy a berendezés egy lokálpatrióta vállalkozó, Szőke József cégének fejlesztése. A városvezető azt is elmondta; jó úton haladnak afelé, hogy a térség multisport-központja legyen Velence. Ehhez a legjobb alapokat rakták le a Testnevelési Egyetemmel való együttműködési megállapodással, hiszen a felsőoktatási intézmény jelentős beruházást hajt végre a városban. Többek között vízisporttelep és rekreációs központ jön létre a tóparton, s itt lesz az oktatási bázisa majd a különböző strandon űzhető sportágaknak. Ezeken felül a minőségi versenysport is megérkezett Velencére a Tour de Hongrie kerékpáros körversennyel és az U23-as triatlon Eb-vel.

L. Simon László országgyűlési képviselő közölte, hogy 2010 után a Velencei-tó térségében épült a legtöbb kerékpárút, ezek nemcsak a tóparton, hanem távolabb is megtalálhatók és kapcsolódnak például a Budapest-Balaton vagy a Vértes biciklis túraútvonalaihoz. Hozzátette, hogy a Bejárható Magyarország program keretében a térségbe mintegy 400 millió forint érkezik: Sukorón és Agárdon biciklis pihenőpontok épülnek, továbbá több információs pont is létesül a kerékpárutak mentén.

A kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz is sok új, jövőbemutató információval szolgált a sajtónak. Többek között elmondta, hogy a tó térségét, így Velencét is érinti majd a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút, ami egyben a távlati tervek szerint része lesz egy olyan európai kerékpáros főútvonalnak, amely Svájcból, a Bódeni tótól indulva Ausztrián át haladva jut el Magyarországra. Ez az út az Őrségtől a Balatonon, Velencén és a fővároson keresztül egészen Debrecenig halad majd, de távlati cél, hogy a későbbiekben közvetlen biciklis összeköttetést biztosítson Székelyföldig, vagy akár a Fekete-tengerig.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >