Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Török csapat ellen küzd a Bajnokok Ligájáért az Alba Fehérvár
Török csapat ellen küzd a Bajnokok Ligájáért az Alba Fehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2017. szeptember 28.
ImageA magyar bajnok és kupagyőztes fehérvári kosárcsapat sikerrel vette a FIBA Bajnokok Ligája selejtezőjében az első akadályt, az észt Kalev Tallin ellen kivívta a továbbjutást. Pénteken már jön a következő, sokkal nehezebb feladatnak ígérkező párharc első mérkőzése a török Pinar Karsiyaka ellen.

 

 

Az Alba Regia Sportcsarnokban pénteken 18 órakor fogadja török ellenfelét az Alba Fehérvár. A Bajnokok Ligája selejtezőjében Dzunics Braniszlav csapata kedden 79-66-ra legyőzte az észt Kalev Tallint, ezzel összesítésben hatpontos különbséggel bizonyult jobbnak, és bejutott az utolsó selejtező körbe. Itt már a BL főtáblája a tét, ha a Pinar Karsiyaka ellen is továbbjut az Alba, akkor az egyik legrangosabb európai kupában szerepelhet ősszel. A törökök sokkal nehezebb riválisnak ígérkeznek az észt csapatnál, hiszen Európa egyik legerősebb bajnokságának reprezentánsáról van szó, amely hazájában az utóbbi években meghatározó szerepet játszik, ráadásul igen rutinos résztvevője a nemzetközi sorozatoknak.

A Pinar Karsiyaka csapatát 1966-ban alapították, 1974 óta minden évben a török első osztályban szerepelt. Kétszer nyerte meg a bajnokságot, 1987-ben, valamint két évvel ezelőtt, 2015-ben. Ezen kívül négyszer volt dobogós, egyszer pedig a kupát is megnyerte. Hogy két éve bajnoki aranyat szerzett, mutatja erejét, hiszen a török liga az egyik legerősebb a kontinensen, rendszeresen a legmagasabb szinten játszó sztárcsapatokkal. Az utóbbi két évben már nem szerepelt ennyire fényesen a Karsiyaka, előbb hatodik, majd kilencedik helyen végzett a bajnokságban, de hat éve folyamatosan szereplője a nemzetközi kupáknak. 2013-ban második lett az EuroChallenge sorozatban, utána az Eurocup, vagyis a második legrangosabb európai kupa mezőnyében szerepelt, ahol negyeddöntőig jutott 2015-ben. Tavaly pedig immár a Bajnokok Ligájában játszott negyeddöntőt. Nemzetközi tapasztalata tehát jóval nagyobb az Albánál, a fehérváriak tavaly hosszabb idő után játszottak európai kupameccseket, szépen helytállva a FIBA Európa-kupában.

A török csapat keretében öt amerikai légiós található. Köztük van régi ismerősünk, az Alba Fehérvárral 2013-ban bajnoki címet szerző, később Pakson és Szolnokon is szereplő Jarrod Jones, aki a magyar állampolgárságot is megkapta. Ő tehát visszatér Fehérvárra, ahol bajnok társai közül már csak Keller Ákossal találkozhat, hiszen az Alba kerete mostanra teljesen kicserélődött a négy évvel korábbihoz képest. A magyar bajnok hazai pályán kezdi a Karsiyaka elleni párharcot, a pénteki találkozón célja a biztató eredmény kivívása a visszavágóra. Sajnos továbbra sem játszhat a csapatban a sérült amerikai hátvéd, Travis Simpson. A fehérvári klub pénteki mérkőzése azt jelenti, hogy azt eredetileg szombatra kiírt, Kaposvár elleni bajnoki rajtot el kellett halasztani, ezt később játssza le az Alba. Pénteken 18 órakor dobják fel a labdát a Gáz utcai sportcsarnokban, a tét tehát immár a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutás!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >