Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Fehérvár Hangja 2017
Fehérvár Hangja 2017 Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea, Fehérvári Programszervező Kft.   
2017. szeptember 29.
ImageTalán maguk az ötletgazdák sem gondolták annak idején, hogy ilyen sikeres lesz a 2011-ben útjára indított Fehérvár Hangja ének-zenei tehetségkutató verseny. Pedig így lett: ebben az évben már negyedszer keresik a megye legjobb énekeseit! A jelentkezők október 8-ig nevezhetnek online, hogy a válogató után az elődöntőben és a döntőben bizonyíthassanak a nézők és a neves zsűri előtt: ebben az évben Fehér Adrienn, Magán Olivér, Pásztor Anna és Vörös Tamás lesz ott a döntnökök között.

 

A tehetségkutató fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel jóvoltából partnerével Párizsba utazhat. A kétévente megrendezett verseny szervezőinek célja, hogy a megyében élő vagy itt tanuló, 14-29 év közötti tehetséges énekeseknek bemutatkozási lehetőséget teremtsenek. De a verseny ennél sokkal többet is jelent, hiszen a felkészülés során a versenyzőkkel folyamatosan szakemberek foglalkoznak: a hangjuk, előadásmódjuk mellett színpadi megjelenésük, kommunikációjuk fejlesztésében is segítik őket – az idén Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház színművésze, Rovó Tamás, a Vörösmarty Színház táncművésze, koreográfusa és Vörös Janka énekesnő is mentorként segíti majd az énekeseket. A döntősök színpadi megjelenésében stylist segédkezik: Kernya Mariann „Maya” segít a döntős szettek kiválasztásában és ad tanácsot mentorként, hogyan érdemes alkatukhoz illően öltözniük.

Az eddig lezajlott versenyek győztesei – Lovas Petra (2011), Veres-Kovács Petra (2013), Zabos Regina (2015) –, de a döntők többi tehetséges résztvevője is rendszeres fellépője a fehérvári rendezvényeknek, Veres-Kovács Petra bekerült a Dal 2016 legjobbjai közé, Zabos Regina pedig néhány hete pop kategóriában megnyerte az I. Golden Voice Hungary Országos Énekversenyt.

A zártkörű, csak a zsűri előtt zajló válogató, amely idén október 14-én lesz a Petőfi Kultúrtanszéken, egész napon át tart. A verseny felhívása az elmúlt hetekben leginkább a fiatal felnőtt korosztályt mozgatta meg: az eddigi jelentkezők átlagéletkora 20,1 év, a legfiatalabb versenyző 17, a legidősebb 28 éves – a felső korhatár egyébként idén is 29 év. A Fehérvár Hangja címért leginkább a lányok kívánnak versenybe szállni, az eddigi jelentkezők között egynegyed a fiúk aránya. A nevezők fele székesfehérvári, a többiek a megye egyéb településeiről érkeznek a meghallgatásra.

A jelentkezők pop, rock, jazz és musical műfajban választhatnak dalokat a meghallgatásra – az eddigi nevezők fele-fel arányban választottak hazai és külföldi számokat, a paletta Enyától Kehlanin át Bródy Jánosig és Pápai Jociig terjed. Az énekesek a dalok mellett önmagukat is bemutatják a zsűrinek, amely 24 versenyzőt delegál a már nézők előtt zajló elődöntőbe: a Fehérvár Hangja minden alkalommal különleges élmény a közönség számára is. November 11-én, az Alba Plazában újabb dalok eléneklése után a szakemberek értékelése után kiderül, ki lesz az a 12 tehetség, aki december 9-én a Vörösmarty Színházban mutatkozhat be egy igazi nagyszínpadon, minden bizonnyal telt ház előtt.

A döntőre a bemutatandó saját dal mellett közös produkciókkal is készülnek az énekesek. Az eddigi rendezvényekhez hasonlóan profi előadók is érkeznek a színpadra: a szervezők minden évben olyan, jól ismert szereplőket hívtak meg fellépőnek, akik maguk is tehetségkutatókban tűntek fel. Az idei vendég személye egyelőre még meglepetés, a műsorvezetőké azonban a biztos siker egyik záloga: Csonka András és Váradi Eszter Sára áll majd a színpadon a döntős versenyzők mellett. A különleges, látványos show-t Szakál Attila rendező-koreográfus állítja színpadra, és táncosok produkciói is színesítik.

A részvételhez szükséges minden tudnivaló a verseny hivatalos oldalán, a www.fehervarhangja.hu   honlapon érhető el.

A beharangozó sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András elmondta, annak idején azért indították el a város különböző tehetségkutató versenyeit, hogy segítsék a fiatalokat. Ma is fontos, hogy továbbvigyük a hagyományokat, amelyek immár Székesfehérvár kulturális életének szerves részét képezik. Hozzátette, mindenki nagy izgalommal várja a Fehérvár Hangját, melynek kapcsán sok tehetséges fiatalt fedeztek fel eddig, köztük olyanokat is, akik nemcsak a verseny erejéig maradtak a városban, hanem azt követően is csatlakoztak számos programhoz, kezdeményezéshez, rendezvényhez. Önmagában nem a verseny megrendezése a cél, hanem a fiatalok menedzselése, további útjuk segítése. Reményét fejezte ki, hogy a zsűrinek nehéz dolga lesz, emellett köszönetet mondott a bíráknak, hogy felvállalták a feladatot, a felelősséget, és számos tanáccsal, pozitív kritikával illetik a fellépőket. A város várja a nézőket is, hiszen fontos, hogy a versenyzők érezzék, Székesfehérvár támogatja őket.

Benkő-Igaz Krisztina
szakmai vezető a verseny menetének ismertetésén túl elmondta, a Fehérvári Programszervező Kft-nél javában zajlik a szervezőmunka egy fiatalos, lendületes csapattal. A jelentkezés folyamatos, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az utolsó napokban gyűlik össze a nagyjából 90-100 fős résztvevői kör. Hozzátette, hogy november 11-i elődöntő az Alba Plazában lesz, amely nyilvános, és ezen a napon kezdődik a jegyértékesítés a december 9-i, színházi döntőre. A finalistákkal komoly szakembergárda, köztük stylist és énektanár fog foglalkozni.

Magán Olivér nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy tagja lehet a zsűrinek. Bár nem Székesfehérváron él, mégis fehérvárinak érzi magát, és kifejezetten örül annak, hogy a zenei tehetségkutató a helyi és Fejér megyei tehetségek felfedezésére született meg. Munkái, stúdiómunkái révén és versenyek mentoraként szerzett tapasztalatai alapján úgy érzi, hogy nagyon sokat tud segíteni a fellépőknek. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ne ijedjenek meg, hanem bátor, határozott lépésekkel járják útjukat.

A verseny felkészítő mentora lesz Váradi Eszter Sára színművész, aki a huszadik évadát kezdte meg Székesfehérváron. Úgy látja, Fehérvár kulturális élete elképesztően fejlődik, egyre többféle művészeti módon szólíthatja meg az embereket.  A Fehérvár Hangja kiemelten kiemelkedő, hiszen egy fontos szegmens, a könnyűzene révén éri el a fiatalokat. Hozzátette, hogy korábban zsűritagként sok tehetséges fiatallal találkozott már, akik közül a különösen kiemelkedő személyiségeket tovább tudták patronálni, hogy a város szélesebb közönsége megismerhesse őket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >