Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hogyan védekezzünk a fejtetvesség ellen?  Megelőzés Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - PatikaPlus   
2017. október 11.
ImageA fejtetű a szülők (és a gyermekek) rémálmai között szerepel. Senki se szereti a testén tanyázó élősködőket, pláne a hajban lakó bogarakat, amelyek igencsak szaporák. Szinte egyetlen gyermek sincs, aki óvodás / iskolás korában ne tapasztalta volna meg közvetlen közelről, hogy mi az a fejtetű. Ezért ma azzal fogunk foglalkozni, hogy mit tehetünk a fejtetűk ellen?

 

 

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ nemrég közösen hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy célzott odafigyeléssel megelőzhető a gyermekközösségekben megjelenő fejtetvesség, amely minden évben visszatérő jelenség.

A fejtetű elsősorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsődékben is gyakran megjelenik. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt, ártalma elsősorban a viszketés és vakarózás. A fejtetű vérrel táplálkozik, a „harapáskor” bejut a nyála a sértett területbe, ami irritációt okoz, s viszketést eredményez. A vakarózástól pedig másodlagos bőrgyulladás is kialakulhat. No, és persze maga a tudat is kellemetlen, hogy a hajunkon kéretlen lakók vannak…

A fejtetű elsősorban közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban pedig úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Azonban egyik személyről a másikra bizonyos közösen használható tárgyakkal (pl. sapkával, fésűvel, hajkefével) is átvihető. A közös használati tárgyak főként az óvodában hordoznak veszélyeket, amikor a gyermekek „fodrászkodnak”, egymást fésülik, fonják társuk haját. Ugyanilyen „kapcsolódási pont” lehet a közösen használt ágynemű, plüssállat is!

Image
.

Sokan úgy gondolják, hogy „ciki”, ha a gyermek tetves, holott ez egyáltalán nem az, hiszen a fejtetű jelenléte nem azt jelenti, hogy nem vagyunk elég tiszták, hogy nem mosakodunk. A fejtetű a frissen mosott hajba is bele tud költözni.

A fejtetvesség tehát egy kényelmetlen, kellemetlen „átmeneti állapot”. S azért e jelző, mert többfajta megoldás is létezik arra, hogy megelőzzük e bajt, illetve, ha már észleltük a bogarakat, akkor könnyedén megszabaduljunk tőlük! Irtását pedig azért se szabad halogatni, mert nagyon gyorsan szaporodik!

Első fázis a megelőzés!

A fejtetűirtószerek – ahogyan nevük is mutatja – nem alkalmasak a megelőzésre! A PatikaPlus Gyógyszertárakban is kaphatók olyan szerek, amelyek úgy működnek, mint egy szúnyogriasztó: minden reggel be kell fújni velük a hajat. Létezik még speciális sampon is megelőzésre, amelyet 2-3 naponta kell használni.

Hogy pontosan melyik terméket használja prevenciós céllal? – Erről kérdezze meg a PatikaPlus Gyógyszertárakban gyógyszerészeinket, akik az aktuálisan kapható szerekről örömmel nyújtanak tájékoztatást Önnek!

Paranit samponok  például rendkívül népszerű termékek!

Akár használtjuk az említett szereket, akár nem, mindig fordítsunk kellő gondot a hajápolásra és a fésülködésre! Ellenőrizzük rendszeresen gyermekeink haját, hogy nincs-e benne élő tetű vagy serke.

 

Mit tegyünk, ha hajtetűt (vagy serkét) találunk? – Erről lesz szó a következő részben.

 

 

Rovatunk támogatója:

Image

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >