Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Duális képzési formával és ösztöndíjjal motiválják a végzősöket
Duális képzési formával és ösztöndíjjal motiválják a végzősöket Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. október 11.
A székesfehérvári felsőoktatási képzési lehetőségekről tájékoztatták a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolába végzős diákjait. 2018 szeptemberétől tovább bővül a választható alapszakok száma Székesfehérváron, és továbbra is jelentős szerepet kap a duális képzési forma. A város vezetése ösztöndíjjal is motiválja a diákokat, hogy a helyi továbbtanulási lehetőségeket válasszák.

 

 

A Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába érkezett az a felsőoktatási roadshow, amelynek keretében az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán és a Kodolányi János Főiskolán választható képzésekről adtak tájékoztatást a végzős középiskolásoknak.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester elmondta, hogy a felsőoktatás helyi bővítése egyrészt a diákok, másrészt a gazdaság szereplőinek az igényét elégíti ki. Ugyan a fiatalok kirepülési vágya érthető, fejezte ki a polgármester, de a város a felsőoktatás támogatása mellett többek között ösztöndíjprogrammal, egyetemi szórakozóhely létrehozásával igyekszik vonzóvá tenni Székesfehérvárt. Megemlítette továbbá az országban kimagasló egzisztenciális lehetőségeket. „Látni kell, hogy aki a világ legmodernebb digitális technológiájával, robotsorokkal szeretne dolgozni, az nem tud ma jobb helyre menni, mint ez a város. Aki a technológiát és az egzisztenciát szeretné egybekapcsolni, az nyugat-európai egzisztenciát, és Nyugat-Európában is egyedülálló technológiát talál Székesfehérváron. Ehhez pedig megvannak már a szükséges felsőoktatási lábak.” – fejezte ki a polgármester, majd a duális képzési lehetőség előnyeit hangsúlyozta.

Mészáros Attila
alpolgármester egy prezentáció segítségével foglalta össze a helyi választható képzések jellemzőit. A legendásan magas pontszámokat kívánó, és rangos diplomát jelentő Corvinus helyi campusán 2018/19-es tanévben már három nappali, duális formában is végezhető alapszak közül lehet választani – gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás –, valamint levelezőn végezhető a gazdaságinformatikus szak. Fontos anyagi szempont, hogy a székesfehérvári képzés költségtérítés díja a Budapestinél 10%-al alacsonyabb, kedvezőbb, valamint a BCE duális központja Székesfehérvár: a jövő tanévben csaknem 40 duális képzési hellyel indulnak a meghirdetett szakok.  Az ÓE Alba Regia Műszaki Karán a választható alapképzések a gépészmérnök, a villamosmérnök, a mérnök informatikus, a műszaki menedzser és a földmérő és földrendező mérnök szak, amit jövő ősztől már angol nyelven is meghirdetnek. Az egyetem valamennyi alapszakot duális formában is indítja: összesen 120 helyet kínálva a fiataloknak.  A Kodolányi János Főiskola előadó-művészeti (jazz) szakot hirdet nappalin és levelezőn, levelezőn pedig az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, a közösségszervezés és a szociális munka szakokat, a turizmus-vendéglátás szakot pedig távoktatásban.

Az alpolgármester is hangsúlyozta a duális képzési modell előnyeit: a hallgatókkal egy munkavállalói szerződést kötnek, a fiatalokat a cégek, intézmények bevonják a munkafolyamatokba, ami már az egyetem megkezdésétől biztosítja a gyakorlati tudás elsajátítását. Az ösztöndíj-lehetőségekkel együtt a jövedelem komoly havi összeget jelenthet egy hallgatónak.

Az Önkormányzat a felsőoktatási intézményeket anyagi és eszköztámogatással is segíti, ami éves szinten 150-200 millió forintot jelent. Közös Campus kialakítását tűzték ki célul, valamint elindult a Petőfi Kultúrtanszék az egyetemi élet fellendítésére, és idén is megszervezik a Felsőoktatási Gólyabált. A város továbbra is támogatja az eredményes hallgatókat: az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjat szakonként és évfolyamonként 2-2 főnek ítélik oda egy szemeszterre, ez havonta a Székesfehérváron élő, és/vagy itt tanuló diákok, hallgatók számára 20 ezer forintot jelenthet.

A roadshow-n két hallgató is beszámolt a helyi felsőoktatás lehetőségeiről. Sisistyán Lilla, aki gazdálkodási és menedzsment szakon tanul a Corvinuson, a székesfehérvári campus hallgatóbarát, modern infrastruktúrájáról és a kellemes környezetről, a kényelmes kollégiumi lehetőségről beszélt. Mint duális képzésben tanuló a Polgármesteri Hivatalban dolgozik, aminek a szakmai gyakorlati előnyeit és a versenyképes hallgatói fizetést emelte ki. Végül felhívta a figyelmet a Studium Generale ingyenes érettségi előkészítőjére. Takács Lolita az Óbudai Egyetemre jár, szintén duális képzési formában végzi tanulmányait műszaki menedzser szakon, gyakorlati helye az Arconic-Köfém Kft. – jó tapasztalatai közül a mentorprogramról is szólt, ami segíti a fiatalt a munkavégzésben. Az érdeklődők számára mint a hallgatói önkormányzat elnöke is a jövő hétfői továbbtanulási expo programját ajánlotta.

A végzős középiskolásokat október 16-án 13 órától várják a Felsőoktatási Expóra, ahol az egyetemek képviselői mellett találkozhatnak a duális partnerekkel is, majd az egyetemek később nyílt napokat is szerveznek. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >