Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vega vagy vegán? Mi a különbség? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. január 05.
ImageBár gyerekkorunkban belénk verték, hogy milyen fontos a húsfogyasztás („Legalább a húst edd ki belőle!” – unszolják a nagyik „rosszétkű” unokáikat e klasszikusnak számító mondattal most és régen is), azért be kell ismerni, hogy van élet e fehérjeforrás nélkül is. Sőt, minőségi, energiában dús és egészséget biztosító.

 

 

Mindenki tudja, hogy a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, legyen az csirke, marha, sertés, vagy bármilyen más levágott állati részből készült ételféleség. És itt általában ki is merült a vegetarianizmushoz kapcsolódó ismeretanyag. Az pedig, hogy vegán, még kevésbé ismert, és elhatárolt területet jelent sokaknak az előző fogalomhoz kapcsolva. Ezért először is meg kell néznünk, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között!

Leegyszerűsítve:

A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, viszont nem mellőzik a tejtermékeket, tojást.

A vegánok elutasítanak minden állati eredetű ételt (így tehát a halat is). A méz egy speciális kategóriát képez. Mivel állati közreműködéssel jön létre, de virágporból van, így sok vegán mézet se fogyaszt. A vegán ma már egy etikai kategóriát jelent, amelynek alapvetően nemcsak az állati termékeket nélkülöző táplálkozás az alapja (és az egészség), hanem a környezet- és természetvédelem.

Így tehát a táplálkozást tekintve egy átlagos hedonista vegán éppúgy lehet elhízott és mindenféle betegségektől szenvedő, mint egy mindenevő. Ha megnézzük az interneten fellelhető vegán oldalakat, azt látjuk, hogy egymásnak posztolgatják a vegánok az elkészített ételeiket, de ezek sokszor nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tartalmaznak, glutént és agyonfőzött zöldségeket és egészségtelen édességeket. 

A szemivegetáriánus eszik tengeri herkentyűket, halakat, szárnyasokat, tojást, tejtermékeket, viszont elhatárolódik a disznóhústól, marhahústól és egyéb négylábúaktól származó húsféleségtől. A peszkatariánusok csak halat és tengeri állatokat fogyasztanak, egyéb húsokat, tejtermékeket, tojást nem. Vagyis a melegvérű állatokat nem eszik meg.

Vega vagy vegán? Mi a különbség?

Peszkatariánus kedvenc: rák (Fotó: Serious Eats)

 

A teljes cikk elolvasható itt:

http://www.fmc.hu/2017/10/12/vega-vagy-vegan-mi-a-kulonbseg/ 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >