Kezdőlap
Vissza a természethez és a hagyományokhoz! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. október 13.
ImageA Kárpát-medencei hagyományokban gyökerező és a természeti folyamatokhoz alkalmazkodó gyümölcsészetről nyílt vándorkiállítás Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban. A tíz napon át látogatható tárlat bemutatja, milyen technikákat és folyamatokat érdemes követnünk ahhoz, hogy a kellő mennyiségű és kitűnő minőségű élelmiszereinket magunk termeljük meg kiváló környezetben.

 

 

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány „Alkalmazkodó gyümölcsészet – a jövő kertje a Kárpát-medencében” című vándorkiállítása az ősi gyümölcsészeti hagyományokban gyökerező, alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerteti meg a látogatókat. A hangsúly a természeti folyamatokhoz történő szelíd alkalmazkodáson van. Ennek eredménye egy magas szervezettségű, nagy diverzitású, stabil ökológiai rendszer, mely az ember számára helyet és tartós megélhetést biztosít.

A képekben és ismertető anyagban bővelkedő kiállítás fő üzenete, hogy egy természetszerű rendszer képes az alapvető emberi szükségleteket megfelelő mennyiségben és kitűnő minőségben biztosítani.  Ugyanakkor segít annak a hamis mítosznak a lerombolásában, hogy az emberiség élelmezésére az iparszerű mezőgazdaság lehet a megoldás. Megtudhatjuk, milyen a gyümölcsész porta és a hely, ahol jó élni, szerezhetünk ismereteket a jól felépített gyümölcsös szerkezetéről, a talaj éltetéséről, a tájfajtákról és az elfeledett gyümölcsökről, valamint az ember, a háziállatok és a zöldségek szerepéről a gyümölcsösökben.

A vándorkiállítás az Öreghegyi Közösségi Házba érkezett, ahol mától tíz napon át lehet megtekinteni. A megnyitón Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke üdvözölte a szép számban megjelenteket. Elmondta, olyanokat hívtak az eseményre, akik a kertészetről, a talaj műveléséről minél többet szeretnének megtudni. Ez egy olyan szakterület, melyet szükséges kiemelni és a helyén kezelni.

A kiállítás kapcsolódik a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány építéséhez, a beruházás úgynevezett szoft elemeként valósul meg. Juhász László környezetvédelmi tanácsnok úgy fogalmazott, a két projekt szorosan összefügg, hiszen az egészséges életmód, a sport és a környezettudatosság kapcsolatban állnak egymással.

A megnyitón a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány képviseletében Lázár Péter, a kiállítás megálmodója tartott előadást. Elmondta, a tárlatot tavaly április óta mintegy tízezer ember tekintette meg iskolákban, közintézményekben, különféle rendezvényeken.

A tárlat ideje alatt iskolásoknak tartanak foglalkozásokat az Öreghegyi Közösségi Házban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >