Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ősszel is biztonságosan Nyomtatás E-mail
Írta: Rendőrség   
2017. október 16.
ImageA gépjárművezetők kellően figyelmes vezetési magatartással és gépkocsijuk szezonális felkészítésével sokat tehetnek a biztonságosabb közlekedésért az őszi időszakban is.

 

 

Az ősz beköszöntével kiemelten hangsúlyossá válik, hogy a gépjárművezetők időben felkészüljenek az időjárási-, látási,- és útviszonyok fokozatos megváltozására, hiszen az őszi közlekedési viszonyok a nyáritól eltérő járművezetői magatartást követelnek meg. Az évszakra legjellemzőbb problémát a mind gyakoribb ködképződés, a csúszóssá váló utak, valamint a száraz és vizes útszakaszok váltakozása jelenti, melyek fokozott óvatosságot és körültekintést követelnek meg a járművezetőktől. Az átmeneti időszakban az autósoknak gépjárműveik felkészítésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk.

Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál.  Egyre korábban sötétedik, így hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, emiatt lényeges, hogy azok megfelelően működjenek, valamint a járművezetők gondoskodjanak tisztán tartásukról, az izzók cseréjéről és tartalékizzó beszerzéséről. Az őszi közlekedés fontos kelléke a megfelelő ablakmosó folyadék, valamint a páramentesítő is.

Az ősz előrehaladtával, amikor a hőmérséklet gyakran 7 Celsius-fok alá csökken, a biztonságos közlekedés érdekében célszerű a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni, mivel a nyári gumi a hideg időben nem biztosít megfelelő tapadást az útfelületen. Alapvető jelentőségű a gumiabroncsokon kívül a gépjárművek biztonsági berendezéseinek és tartozékainak ellenőrzése, emellett az akkumulátor és a fékrendszer felülvizsgálata.

Az esős, ködös idő beálltával a látótávolság jelentősen lecsökkenhet, ezért lényeges felhívni a figyelmet a nagyobb követési távolság megtartására, az időjárási-, látási-, és az út vonalvezetésnek megfelelő sebesség megválasztására.  

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, az időjárási körülményekhez alkalmazkodva, megfelelő óvatossággal vegyenek részt a forgalomban!

Balesetmentes közlekedést kíván a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

 
< Előző   Következő >