Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Torokfájás, meghűlés gyógyszerei  recept nélkül Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Budai Marianna PhD és Dr. Budai Lívia PhD szakgyógyszerészek  Patika Magazin   
2017. október 17.
ImageMindig azt mondjuk, fel kell készülni a téli időjárásra, mégis mindig elkapunk valamit a felső légúti megbetegedésekből. Ennek az "enyhe" megfázástól a teljesen letaglózó influenzáig millió változata lehet. Ha utolér a meghűlés, mire figyeljünk a gyógyszeres kezelés kapcsán?

 

 

A meghűléssel, influenzával összefüggő torokfájás kezelésére szopogatótablettákat, öblögetőszereket, spray-ket lehet vásárolni – recept nélkül.

A leggyakrabban alkalmazott szopogatótablettákat lassan kell elszopogatni, nem ajánlott őket lenyelni vagy szétrágni.

Általában kellemes ízűek, enyhülést hoznak a fájó toroknak – lehetnek mentolosak, narancsosak, epresek, mézesek, citromosak vagy egyéb ízűek. Közös tulajdonságuk, hogy – köznapi szóval kifejezve – „torokfertőtlenítő” hatóanyagot (pl. amilmetakrezol, benzidamin, bezoxónium-klorid, hexaklorofén, flurbiprofén) tartalmaznak, amik a jelenlévő kórokozó baktériumokat elpusztítják és/vagy gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

 

Mire jók?

 

A torokfájás jelentette szúró, kaparó fájdalom gyors eltüntetésében, egy bizonyos ideig tartó érzéstelenítésben a helyi érzéstelenítőként ismert lidokain eredményes; csillapítja a torokfájást és a gyulladás okozta nyelési fájdalmat. Nem véletlenül szerepel egyes készítmények összetevői között a lidokain.

A fő hatóanyag mellett propoliszt tartalmazó, C-vitaminnal dúsított vagy antioxidáns polifenolokat tartalmazó termékek egyaránt megtalálhatók a gyógyszertárakban.

 

Cukorbetegeknek igen, kisgyerekeknek nem

 

A választékot bővítik a cukorbetegeknek szánt, illetve a kalóriákra ügyelőknek készült cukormentes tabletták.

Bár torokfájás esetén sokan elsőként a szopogató tablettákhoz nyúlnak, 3-4 év alatti kisgyermekeknek a félrenyelés veszélye miatt nem szabad azokat adni.

Image
.

 

Van, aki fújni szereti

 

A szopogatótabletták helyett a torokspray-ket vagy a gargarizálásra szánt oldatokat előnyben részesítők vény nélkül antibakteriális hatású fuzafungint tartalmazó spray-t, akriflavin vagy nátrium-szamárium-diszulfoszalicilát és hexakloroféntartalmú öblögetőketalkalmazhatnak szükség esetén. Ez utóbbiakat vízzel hígítást követően gargarizálásra/öblögetésre kell használni, lenyelni nem szabad.

 

Hogyan, mikor kell alkalmazni ezeket?

 

Valamennyi, a torokfájás helyi kezelésére alkalmazott szert étkezés után célszerű használni, ügyelve arra, hogy alkalmazásukat követően 1-2 órán át nem javasolt enni, inni, fogat mosni.

A dozírozást illetően a javasolt adagnál (készítménytől függően napi 3–5-szöri gyógyszeralkalmazás) senki se használjon többet, és ne alkalmazza a szereket egy hétnél tovább! Amennyiben a készítmények alkalmazása után a torokfájásos panaszok nem javulnak, netán romlanak, a pontos diagnózis felállítása és az esetleges súlyos szövődmények megelőzése érdekében mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

 

A folytatásban a meghűlés komplex kezelésére alkalmas szerekről lesz szó.

 

 

Figyelem!

A Strepsils eperízű, cukormentes szopogatótabletta 1890 Ft helyett most 1510 Ft-ért kapható a PatikaPlus Gyógyszertárakban!

Az akció 2017. október 31-ig érvényes!

 

 

Rovatunk támogatója:

Image

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >