Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Torokfájás, meghűlés gyógyszerei: komplex kezelésre alkalmas szerek Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Budai Marianna PhD és Dr. Budai Lívia PhD szakgyógyszerészek  Patika Magazin   
2017. október 18.
ImageA meghűlés vagy a nátha a torokfájás mellett magával hozza a rossz közérzetet, a fejfájást, elesettség érzetet, orrdugulást, esetleg hőemelkedést is. Nem véletlen, hogy sokan láz- és fájdalomcsillapító hatású szerekhez nyúlnak ekkor. A fájdalom csillapítására többféle hatóanyag alkalmas: a vény nélkül elérhetők közül a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott az acetil-szalicilsav, az ibuprofén és a paracetamol.

 

 

Az előbb említett hatóanyagok (film)tablettaként, forróitalporként, pezsgőtablettaként, szopogatós tablettaként, (lágyzselatin) kapszulaként, végbélkúpként, szuszpenzióként is előfordulhatnak a gyógyszertárakban.

Lehetséges olyan gyógyszert (általában tabletta, szirup vagy kúp) alkalmazni, ami a láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga mellett más hatóanyagot nem tartalmaz.

Vannak azonban ún. komplex készítmények is, amik a meghűléssel járó fájdalmak kezelésére szolgáló fő komponens (pl. paracetamol, acetil-szalicilsav) mellett egy vagy több egyéb hatóanyagot is tartalmaznak. Néhány tablettában, pezsgőtablettában vagy forróital készítésére alkalmas porban kettő vagy többféle hatóanyag is megtalálható. Gyakori az immunrendszert erősítő C-vitamin hozzáadása. Fenilefrin is található számos esetben az összetevők között. Az érösszehúzó hatóanyag hozzájárul ahhoz, hogy átjárhatóbbak legyenek a légutak, levegőhöz jusson a beteg. A készítményekben esetlegesen található feniramin az allergiaszerű tüneteket mérsékli; a terpén pedig köptető, nyákoldó hatású.

 

Image
.

 

Legyen szó bármilyen gyógyszerről is, ügyelni kell arra, hogy:

 

  • - ugyanaz a hatóanyag két vagy több eltérő márkanevű készítményben is előfordulhat. Megtörténhet, hogy tablettaként, valamint forróitalporként is ugyanazt a hatóanyagot veszi be a beteg, és a hatóanyag-tartalmakat összeadva túllépi a napi megengedett maximális dózist, anélkül, hogy ennek tudatában lenne, bár a gyógyszereket külön-külön tekintve, azokat előírásszerűen adagolta. Ezzel veszélynek teszi ki magát, hiszen a mellékhatások valószínűsége, az esetleges szervi károsodások kockázata megnő.
  • - csecsemők és (kis)gyermekek számára speciális gyermekgyógyszerek állnak rendelkezésre. 16 éves kor alatt az acetil-szalicilsav alkalmazása nem javasolt, egy viszonylag ritkán fellépő, ugyanakkor súlyos mellékhatás, a Reye-szindróma veszélye miatt.
  • - várandóság, illetve szoptatás alatt fokozottan érvényes az, hogy egy egyszerűnek tűnő megfázás, nátha gyógyszeres kezelése is csak orvosi vizsgálatot követően történhet. Várandós nőknél, szoptató anyáknál a kombinációs készítmények helyett általában az egyetlen hatóanyagot alkalmazó szerekre esik a választás. Babavárás alatt a paracetamol, a szoptatás hónapjai alatt az ibuprofén vagy a paracetamol alkalmazható. 

 

Mikor kell bevenni a gyógyszereket?

 

Az acetil-szalicilsavat vagy ibuprofént tartalmazó készítményeknél az étkezés utáni bevétel javasolt.

 

Mik a jellegzetes mellékhatások?

 

Az ibuprofén és az acetil-szalicilsav jellegzetes és viszonylag gyakori mellékhatása:

- a gyomorirritáció,

- a már fennálló fekély- és refluxbetegség súlyosbítása,

- az arra hajlamos egyéneknél fekélyek,

- különféle gyomor- és béltraktusbeli vérzések kialakulása.

 

Gyomorégésre panaszkodóknál, refluxbetegséggel küzdő betegeknél az acetil-szalicilsav és az ibuprofén helyett a paracetamol alkalmazása javasolt.

Vannak betegcsoportok, akik bizonyos hatóanyag(ok)at nem alkalmazhatnak. Míg az acetil-szalicilsav a vesebetegeknél és súlyosan allergiás, asztmás pácienseknél kerülendő; addig a paracetamol a májbetegeknél és a krónikus alkoholistáknál nem alkalmazható.

 

Óvatosnak kell lenni az együtt szedett gyógyszerekkel!

 

A véralvadásgátlót (pl. acenokumarol, warfarin) vagy a trombózis megelőzésére gyógyszert (pl. kisdózisú acetil-szalicilsav, klopidogrél) szedő betegeknél az ibuprofén és az acetil-szalicilsav szedése belső vérzéseket okozhat.

A komplex készítmények fenilefrintartalma az erek szűkítése révén vérnyomás-emelkedéshez vezethet, erre a vérnyomáscsökkentőt szedő betegeknél különösen figyelni kell. Esetükben az adott szerek csak a kezelőorvossal való konzultációt követően alkalmazhatók.

 

 

AKCIÓ!

 

A Rubophen Thermocukormentes, citrom ízű forróital granulátum 1990 Ft helyettmost 1590 Ft a PatikaPlus Gyógyszertárakban!

A NeoCitran Max köptetővel por 2890 Ft helyett 2450 Ft!

 

Az akció 2017. október 31-ig érvényes!

 

 

Rovatunk támogatója:

Image

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >