Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megölik Magyarországon a jövőt! Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2008. december 19.

ImageAz elhibázott gazdaságpolitika miatt a diákhitel 9,5 százalékról 11 százalékra történő emelkedésének hátteréről tartott csütörtökön reggel sajtótájékoztatót Koszorús László, fideszes országgyűlési képviselő. - A válságkezeléssel kapcsolatosan kiderült, hogy az európai országok sikeresen kezdték kezelni a kialakult pénzügyi válságot, hiszen adót és kamatot csökkentettek, és növekedési programot fogadtak el - kezdte sajtótájékoztatóját Koszorús.

A magyar kormány ezzel szemben félrekezelte a válságot, az adók brutálisan magasak, és ehhez még brutális megszorítások is társultak - fogalmazott. Rámutatott továbbá, a Fidesz többször felhívta a figyelmet arra, hogy az irreálisan magas kamatszint igen káros az országnak, illetve a gazdaságnak, hiszen a 18-20 százalékos kamat mellett a vállalkozások nem jutnak hitelekhez és ez munkanélküliséget fog eredményezni.

A politikus szerint az elmúlt időszak bebizonyította, a magas kamatszint megöli a jövőt. A Nemzeti Bank irreálisan magasan tartja a jegybanki alapkamatot, ezért a diákhitel kamatai a jövőben emelkedni fognak - mondta. Ez több tíz, akár százezer forintos plusz kiadást terhel azoknak a családoknak a vállára, amelyek javarészt szerény körülmények között próbálják gyermekeiket a felsőoktatásban taníttatni. Az OECD legfrissebb kimutatásai is bebizonyították - folytatta Koszorús, hogy a kelet-európai térségben az a fiatal, aki a felsőoktatási intézményből kerül ki a munkaerőpiacra, az akár kétszer több fizetést is elérhet.

Így tehát - jegyezte meg - az, aki kimarad a felsőoktatásból az Magyarországon ma komoly hátrányban szenved. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tandíj után a második támadás, aminek köszönhetően a szegényebb családok gyermekei kimaradhatnak a felsőoktatásból és ismét bebizonyosodott - tette hozzá -, hogy a jegybanki alapkamat nem csak a gazdaságra hat ki, hanem a diákhitelek növekedésére is. A diákhitel kamatának a megnövekedése nemcsak a hosszabb futamidőt fogja eredményezni - jelentette ki a fideszes politikus -, hanem esetleg azt is, hogy a félrekezelt gazdasági válság mellett az egész diákhitel rendszer bedőlhet.

A Fidesz felszólítja ezért ismételten a jegybankot, a kormányt, hogy csökkentse azonnal az alapkamatot, annak érdekében, hogy ne csak a nemzeti gazdaság, hanem a diákhitel rendszere se omoljon össze, és ennek köszönhetően egy fenntartható rendszert tudjanak a fiatalok a jövőben igénybe venni. Tehát - fogalmazott - úgy gondoljuk, a diákhitel rendszere komoly veszélyben van és a kormány félrekezelte a válságot.

Kijelentette továbbá, hogy alapkamat csökkentésére van azonnal szükség, és hogy a kormány végre ne csak kommunikáljon, hanem fogadja meg a szakértők tanácsait, és azonnal kezdje meg a kamatcsökkentést annak érdekében, hogy a gazdaság beinduljon és hogy a diákok is hozzáférhessenek a jövőben azokhoz az összegekhez, amelyek a felsőoktatásban való sikeres részvételükhöz szükségesek. Újságírói kérdésre válaszolva Koszorús elmondta, eddig 9,5 százalék volt a hitel kamata, ami most 11 százalékra emelkedik.

A diákhitel rendszer is hitelekből él, és hogy ha magas a jegybanki alapkamat, akkor a kereskedelmi bankok is értelemszerűen magasabban tudnak csak hitelezni. Tehát a törlesztő részlet marad, a futamidő pedig nőni fog - fogalmazott a politikus.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >