Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kis táplálkozási ABC: Vízben oldódó vitaminok
Kis táplálkozási ABC: Vízben oldódó vitaminok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - PatikaPlus   
2017. október 25.
ImageAz őszi-téli időszakban sokan félnek a megbetegedésektől, ezért előtérbe kerül ilyenkor az immunrendszer megerősítése. A legtöbben a C-vitamint keresik a patikákban, amely jótékony hatása közismert, ám azt is tudni kell, hogy ezen kívül más vitaminok és nyomelemek is szerepet játszanak abban, hogy kellőképpen védekezni tudjunk a baktériumok vagy a vírusok ellen.

 

 

A vitaminok olyan szerves eredetű anyagok, amelyeket a szervezetünk nem - vagy nem elegendő mennyiségben - képes előállítani. Ebből adódik, hogy kívülről jövő bevitelre van szükség ahhoz, hogy kielégítsük a velük kapcsolatos testi igényünket. Bár csak (viszonylag) kis mennyiségben van szükség rájuk - milligrammban mérhető -, mégis nélkülözhetetlen tápanyagoknak tekinthetők. Meglehetősen specializált feladatok ellátásáért felelősek.

A vitaminokat fizikai oldékonysági tulajdonságuk alapján két nagy csoportja oszthatjuk: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.

Image
.

Vízben oldódó: a B-vitamin család tagjai, C-vitamin, P-vitamin. Túladagolási tüneteket nem okoznak, ha a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőlük, mivel kellő mennyiségű folyadékfogyasztás esetén a vesénk kiválasztja a felesleget, így az a vizelettel távozik szervezetünkből.

A B-vitamin család számos tagból áll, melyek különböző anyagcsere-folyamatokban működnek közre. Érdekesség, hogy komplex adagolással étvágynövelő hatás érhető el.

A B-vitaminok fokozzák a testi és szellemi teljesítőképességet, javítják a bőr regenerálódását. A B1 vitaminnak fontos szerepe van az idegsejtek működésében, a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában.

A B6 vitamin hozzájárul több enzim működéséhez, s több anyagcsere-folyamatban is részt vesz. Ha ez hiányzik szervezetünkből, akkor bőrgyulladás, vérszegénység, idegrendszeri problémák léphetnek fel.

Híres még a B12 vitamin, amely a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység és csontvelő-képződési zavar alakul ki. Szerepe van a fehérjék, szénhidrátok, zsírsavak anyagcseréjében.

A C- és P-vitamin a hajszálerek megerősítésén dolgozik. Az alacsony C- és P-vitamin következménye lehet a hajszáleres vérzés. (Ha fogmosáskor piros színt kap a fogkrémünk habja, akkor bizony már okkal gyanakodhatunk.)

A C-vitamin jó hatású antioxidáns, megköti a szabad gyököket, segít a vasfelszívódásban. Tartós hiánya okozza a skorbut nevű betegséget. Elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg.

 

Legközelebb a zsírban oldódó vitaminokat vizsgáljuk meg.

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban 2017. október 31-ig akciós áron vásárolhat most többféle vitamint!

 

Rovatunk támogatója:

Image

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >