Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Negyven éve jutott fel a MÁV Előre, emléktábla a Takarodó úton
Negyven éve jutott fel a MÁV Előre, emléktábla a Takarodó úton Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2017. október 26.
ImageÜnnepélyes keretek között, a hajdani MÁV Előre több játékosának jelenlétében avatták fel az emléktáblát a Takarodó úti, azóta felújított öltözőépület falán.

 

Az ünnepségen megjelent Burka Imre, Cs. Horváth Tibor, Fülöp Ferenc, Hartyáni Gábor, Meggyes László, Szabó Gyula, Tóth Lajos, valamint a MÁV Előre akkori utánpótlás szakágvezetője, Németh János.

A megemlékezés során elhangzott, hogy 1977. szeptember 3-án játszotta első NB I-es mérkőzését a frissen feljutott csapat. Székesfehérvár azon kevés vidéki városok közé tartozik, amelynek egy időben két élvonalbeli labdarúgó csapata is volt, a Videoton mellett három szezonon át a MÁV Előre is a legjobbak között szerepelt. A bemutatkozó mérkőzést lázas készülődés előzte meg a Takarodó úti sporttelepen, ahol felújították a nézőteret, tizenkétezer szurkoló befogadására téve alkalmassá. Ugyancsak új volt a hangosítás, a találkozó előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményét olvasták be.

Nyolcezer néző volt a helyszínen, amikor a Nyíregyháza ellen a székesfehérvári kék-fehér vasutascsapat útjára indította a labdát. A debütálás remekül sikerült, hiszen Sárközi tizenegyesből elért góljával a MÁV Előre 1-0-ra győzött. A következő években számos emlékezetes mérkőzést játszott a csapat, a magyar futball elitje fordult meg a Takarodó úton, és senkinek nem volt könnyű dolga a MÁV ellen. A Ferencvárosnak és a Videotonnak sem mindig sikerült legyőznie a kisebb fehérvári alakulatot, melyben több, a Vidiből érkező, ott nevelkedő játékos szerepelt.

A megemlékezésen a hajdani Takarodó úti mérkőzések kellemes hangulatát idézte fel köszöntő beszédében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Mint mondta, édesapja és bátyja is rendszeres látogató volt a MÁV-pályán, ahol mindig nyugodtan körbesétálhattak a gyerekek is, hiszen itt mindig családias volt a légkör. A polgármester kiemelte, a sport közösségformáló erejéhez hozzátartozik, hogy ismerni kell a múltat, a város sporttörténelmét.

„Át kell adnunk az utódoknak mindazt, amit átéltünk, ami fontos volt számunkra. Most egy olyan helyen állunk, ami fontos volt a fehérváriaknak, itt sporttörténelmet írt egy csapat, akiknek tagjai közül szerencsére sokakat köszönthetünk. Ők fejezetet kaptak a város sporttörténelem könyvében, mi pedig ezt szeretnénk megörökíteni és az utódok számára rögzíteni. Még a MÁV Előre legendás elnöke, Dévényi Tibor kezdeményezte a s porttelep felújítását. Biztos vagyok benne, ő most fentről mosolyog ránk. Amikor a munkálatok elkezdődtek, Rábaközi József, a csapat egykori játékosa kérte, hogy itt dolgozhasson, és hogy a falon egy emléktábla hirdesse a hajdani sportsikert. A tábla gesztus, szimbólum és egyben köszönetnyilvánítás is, amely a ma már ismét szép állapotban lévő sporttelep elődjére és egy remek csapatra emlékeztet” - mondta Cser-Palkovics András.

A kezdeményező Rábaközi József nem tudott megjelenni, de lánya itt volt az emléktábla avatásán. A MÁV Előre korábbi futballistái és a polgármester együtt avatták fel a táblát, Nagy Edit szobrászművész alkotását. Ezután az egykori futballisták a pályára vonultak nosztalgiázni kicsit a régi sikerek helyszínén. Az eseményen megjelent Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is.

Részt vett a megemlékezésen Szigli István önkormányzati képviselő, aki a MÁV Előre labdarúgó szakosztályának elnökségi tagja volt. Az Önkormányzat anyagi támogatással is hozzájárult, hogy a fehérvári sport egyik jeles eseményét megörökítő tábla létrejöjjön.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >