Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Természettudományos élményközpont nyílik Székesfehérváron
Természettudományos élményközpont nyílik Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita, Fraller Ildikó   
2017. október 26.
Székesfehérvár Megyei Jogú Önkormányzata döntött arról, hogy a Fehérvári Civil Központban helyszínt biztosít a Székesfehérvári Természettudományos Élményközpontnak, így megindulhatnak az előkészítési munkálatok annak érdekében, hogy 2018 szeptemberében megnyithassa kapuit.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Európai Unió támogatásával az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem egy természettudományos élményközpontot hoz létre pályázat útján a Fehérvári Civil Központban, mintegy 436 millió forint támogatással. A program – amellyel összesen 12 ezer diákot fognak elérni – célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.

„Az épületben 300 négyzetméternyi területen kerül kialakításra az elkülönült élményközpont: egy nagyobb oktató-előadó terem, valamint 4 kisebb tematikus labor, kapcsolódó raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részek, de elkészül egy akadálymentes mosdó, felújítják a recepciót, a ruhatárat, a férfi és női mosdókat is.  Az Élményközpont befogadóképessége 80 fő lesz, ez lehetővé teszi 5 csoport egyidejű jelenlétét. A központot 2018 szeptemberében nyitjuk meg.” – mondta Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. A 35 féle programban helyet kap többek között a mechatronika vagy a gépészmérnöki csodák világa, egy bűnügyi helyszínelő labor, 3D tervezés és nyomtatás és élményfizikai kísérletek. A program során tematikus órák nemcsak a Központban, hanem a 32 együttműködő iskolában is zajlanak majd, így az eszközbeszerzés ezeket az intézményeket is érinti.  

Az Óbudai Egyetem vezetésével a szakemberek többek közt olyan fizikai élménypedagógiai programokat dolgoznak ki, amelyek az atomenergia, a megújuló energiaforrások megismertetésén túl, lehetőséget teremt az univerzum titkainak fürkészésére, segít megérteni a fizika világát játékos, tudományos kísérleteken keresztül, betekintést enged a légkör tudományába. A matematikát a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás fejlesztés irányából közelítik meg.

Dr. habil. Györök György
dékán azt fogalmazta meg, hogy a műszaki attitűd átadása szívügye, és a nagy ipari potenciállal bíró városban felelősség is egyben a természettudományos nevelés: „Az Alba Regia Műszaki Kar küldetésnek tekinti a műszaki és természettudományos érdeklődés felkeltését, a fiatalok motiválását a mérnöki pályák irányába. Ezt idejekorán kell kezdeni, már az általános iskolás korban. Másrészt nagyon fontos a mérnöki hivatás szépségének, fontosságának, a teremtő, az újat létrehozó emberi habitus élményszerű bemutatása. Mindezekhez adjuk a szakértelmet, tapasztalatot, oktató kollégáink felkészültségét." A dékán azt mondta, bízik benne, hogy a programmal még több hallgató fog jelentkezni az Óbudai Egyetem helyi karára.  

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester gratulált és örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán. A nagy összegű támogatásból létrejövő fejlesztésről a város versenyképességének, versenyelőnyének a növekedéséről beszélt, hiszen a Dunántúlon összesen négy ilyen központ működik, a Közép-Dunántúlon pedig ez lesz az egyetlen. „2018 szeptemberétől újabb lehetőség lesz arra a városban, hogy a tehetséges fiatalokat egy élményközpont segítse a pályaorientációban. Ez is egy fontos eszköz arra, hogy megszólítsuk, itthon tartsuk, vagy máshonnan idecsábítsuk őket az Óbudai Egyetem helyi campusára: azt tudjuk nekik üzenni, hogy itt van valami, ami tematikusan nagyon szépen illeszkedik a természettudományos pályaválasztáshoz – ízelítőt, plusz tudást kaphatnak, és mindezt izgalmasan, érdekesen, az ő nyelvükön, modern eszközökkel. A fiatalok remélhetőleg érezni fogják, hogy ez róluk szól, az ő jövőjüket is jelenti, ami pedig a város jövője.” A polgármester hozzátette, hogy az ipari centrumban két fontos kihívással is összefüggésbe hozható a központ: az egyik a munkaerőhiány, a másik a folyamatban lévő komoly technológiai átalakulás; ezt hivatott segíteni a már működő Alba InnoVár is. Köszönetet mondott a szakembereknek, akik – mint mondta – missziót teljesítenek a programban, és minden résztvevőnek jó munkát kívánt a megvalósításban.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők megtekintették azokat a termeket, helyiségeket, ahol az élményközpontot kialakítják.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >