Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megelőzhető-e a hólyaghurut?
Megelőzhető-e a hólyaghurut? Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész - Patika Magazin   
2017. november 03.
ImageSokan ismerik a húgyúti fertőzés kínzó panaszait, az állandó, sürgető vizelési ingert, amelyet csak kis mennyiségű, szúró, nyilalló fájdalommal járó vizeletürítés követ. Emellett előfordulhat kismedencei fájdalom, gyengeségérzet, illetve egyes esetekben láz is. A betegség következtében a vizelet szemmel láthatóan zavarossá válhat, esetleg vér is megjelenhet benne.

 

A probléma kezelésére az orvos általában antibiotikumot rendel. A szintetikus készítmények hatását kedvezően egészíthetik ki bizonyos, természetes eredetű patikaszerek.

 

Jobb megelőzni a bajt, mint kezelni

 

Ebben az esetben is helytálló a mondás: jobb megelőzni a bajt, mint kezelni. Különösen azoknak, akik már korábban szembesültek a hólyaghurut, netán a vesemedence-gyulladás kellemetlenségeivel, lényeges a fertőzés megelőzésére törekedni.

Erre a célra a gyógyszeres megoldásokon kívül különféle természetes, gyógynövényalapú megoldások is kínálkoznak – ez utóbbiaknak az alkalmazására a legújabb nemzetközi szakmai irányelvek is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Emellett nem árt odafigyelni az életmódra, ugyanis bizonyos „rossz” szokások is kedvezhetnek a fertőzés kialakulásának/kiújulásának.

 


 

 

Baktériumok okozzák

 

A felfázásként vagy hólyaghurutként emlegetett betegségről ma már ismert, hogy a hátterében az esetek döntő többségében baktériumok okozta fertőzés áll.

A kórokozók közül első helyen említhető az Escherichia coli, amely normál körülmények között az emberi szervezetben, így a bélcsatornában is megtalálható. Probléma jellemzően akkor lép fel, ha ez a baktérium a bélcsatornából a végbélnyíláson keresztül átjut a húgycsőbe, majd onnan bekerül a húgyhólyagba, amelynek a falán megtapad, elszaporodik és fertőzést okoz.

A nő és a férfi anatómiájának ismeretében könnyen megérthető, hogy miért gyakoribbak a húgyúti fertőzések a nőknél, mint a férfiaknál. A rövidebb női húgycső, valamint a húgycső nyílásának a végbélnyíláshoz való relatív közelsége ahhoz vezet, hogy kórokozók könnyen bejuthatnak a húgycsőbe, majd onnan továbbterjedhetnek a húgyúti rendszerben.

Bár a férfiaknál a húgyúti infekciók jóval ritkábbak, tudni kell, hogy annál komplikáltabbak, és súlyos esetben akár a megtermékenyítőképességük zavarához is vezethetnek.

 

Előzzük meg!

 

Ismerve azt, hogy hogyan alakulhat ki a húgyúti fertőzés, tudni lehet azt is, hogy milyen módokon előzhető meg a betegség.

  1. Ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön széklet a húgycsőnyílás közelébe. Már a kisgyermekeknek is meg kell tanítani, hogy székletürítést követően elölről hátrafelé, azaz a végbélnyílás irányába kell törölni.
  2. Figyelmet kell fordítani a rendszeres, bőséges folyadékbevitelre.
  3. Ha nem muszáj, nem szabad a vizeletürítést inger esetén halogatni!
  4. Kerülni kell az agresszív hatású mosakodószerek (pl. hagyományos szappan) intim területen való alkalmazását. Amennyiben a húgycsőnyílás környezetének a flórája jelentősen megváltozik, az a kórokozók elszaporodásának kedvez. Célszerű bőrbarát tisztálkodószert választani.
  5. Szexuális aktust megelőzően és azt követően is mosakodás javasolt. A nőknél aktus után vizeletürítés is ajánlott, hogy a húgycsőből kimosódhassanak az esetleg belekerült kórokozók.
  6. Minden olyan beavatkozás vagy állapot, amely a húgycső falára nyomást fejt ki (pl. húgyúti katéter felhelyezése), azon mikrosérüléseket okozhat, amelyek ideális behatolási kapuk a kórokozók számára. Sokan nem is gondolnák, de akár a székrekedés miatt a széklet által a húgycsőfalra kifejtett nyomás is kedvezhet a húgyúti fertőzések kialakulásának.
  7. Nem véletlenül nevezik felfázásnak is a hólyaghurutot. Noha nem közvetlen módon a hideg váltja ki a panaszokat, van összefüggés a hideg és a húgyúti fertőzések között. Az alacsony hőmérséklet miatt meggyengült immunrendszer könnyebben lehetővé teszi azt, hogy a húgyhólyagban megtelepedjenek a baktériumok. Javasolt tehát hideg időben meleg lábbeli és meleg alsóruházat viselése. Nem célszerű hideg padon üldögélni annak, aki el szeretné kerülni a hólyaghurutot. Strandolás és uszodai programok során pedig minél hamarabb meg kell szabadulni a nedves, hideg fürdőruhától.
  8. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos szintetikus hatóanyagú gyógyszerek hosszabb távon való alkalmazása, a veseműködést segítő gyógynövényekből készült teák vagy kivonatok fogyasztása, valamint a kórokozók húgyhólyagban való megtelepedését gátló természetes anyagok adagolása is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben egyáltalán ne, vagy jóval ritkábban kelljen szembesülni a húgyúti fertőzés kellemetlenségeivel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >