Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Házi szappan:csábító illat, különleges forma, tökéletes állag-tartósítószer nélkül!
Házi szappan:csábító illat, különleges forma, tökéletes állag-tartósítószer nélkül! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. november 03.
Image„Beleharapjak, vagy csak nézzem?”- töpreng az ember, amikor kezébe veszi Fábiánné Nagy Mariann csodálatos szappanjait. Illatuk olyan csodás, hogy a nyál összefut a szájban, és az ízlelő bimbók kínok között vergődve üvöltik, hogy hadd kóstolják meg e szépséget, amit céljának megfelelően használni se merünk, mert akkor szó szerint kifolyna kezeink közül (ahogy víz éri). És ugye milyen nagy kár lenne érte! – Aztán persze mégse álljuk meg, hogy ne simogassuk végig vele testünket.

 

Mariann pont három évvel ezelőtt készítette el első szappanjait. Hogy honnan jött az ötlet?

„Jó pár éve csak és kizárólag natúr kozmetikumokat használunk a családban.” – mesélte – „Szeretném a gyerekeinket és magunkat is a lehető legkevesebb mérgező anyagnak kitenni. Így amiből létezik egészségesebb, abból inkább azt használjuk. Ki akartam próbálni a szappangyártást, miután láttam nővérem gyönyörű szappanjait. Az első alkalom után úgy megtetszett, hogy azóta mindig én főzöm magunknak. Mellesleg nagyszerű ajándék is karácsonyra vagy egyéb alkalmakra.”

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
Ajándéknak is nagyszerű a házilag készült szappan. (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

A három gyermekes anyuka induláskor a nővérétől kapott egy nagyszerű alapreceptet, majd utána olvasott, hogy mire kell ügyelni a művelet során, s elvégzett egy szappanfőző tanfolyamot is. Az alaprecepthez – tanulmányai során megszerzett ismeretek alapján – többféle színező- és illatanyagot kever, s így jönnek létre a finomabbnál finomabb kompozíciók. (Élhetünk e minőségi jelzővel a szappanok lágysága okán.) Kísérletezgetés közben aztán más recepteket is felhasznált ekcémára való, folttisztító vagy sószappan készítéséhez.

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
Gyönyörű szappan.. (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

Mint mesélte, kedvence a szegfűszeg illatú, mákos-testradíros szappan. Mindig ilyet csinál magának, mert azt vette észre, hogy a szegfűszegnek marad meg legtovább az illata, és nagyon szeret ilyen finom illatfelhőben fürdeni.

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
Csodás szappanok Marianntól.... (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

„Az egész családom kizárólag csak szappant használ!” – mondta – „Meggyőződésem, hogy azért is van ennyi bőrbetegség manapság, mert mindenki tusfürdővel fürdik, és egyéb káros összetevőktől hemzsegő kozmetikumokat használ. A tusfürdők nem tisztítanak eléggé, mert nem távolítják el az elhalt hámsejteket. Azonban túl sok zsiradékot oldanak le a bőrfelszínről. Míg a szappan lúgos kémhatása miatt elpusztítja a bőr felületén élő kártevőket, így fertőtlenít és hatékonyan tisztít. Eltávolítja az elhalt hámsejteket és a tévhittel ellentétben nem szárít, hanem hidratál.”

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
 A szappan fertőtlenít és hatékonyan tisztít (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

Elveinek megfelelően Mariann csak természetes anyagokkal dolgozik: szappanjainál az alapanyagok növényi zsírok, olajok (sheavaj, kókuszolaj, kakaóvaj, olívaolaj stb.) Illatanyagnak száz százalékos tisztaságú illóolajokat használ, színezéknek pedig szintén természetes alapanyagú adalékokat, amik amellett, hogy dekoratívabb lesz tőlük a szappan, jótékony hatással vannak a bőrre is.

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
Mariann csak természetes anyagokkal dolgozik (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

Ilyen például a spirulina por, vörös agyag por, holt-tengeri iszap por, kakaó. De igazából csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit rak bele: reszelt étcsokoládé, mák, kókusz reszelék, luffa szivacs, szárított körömvirág vagy levendulavirág a kertből is tökéletes lehet. Miután vannak kecskéi, ő mindegyik szappanba kever kecsketejet is, ami többek között szépítő, gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatású.

Akiknek ajándékozott már szappant, azok nagyon értékelték a szilikon formában készített változatokat: főként a gyermekek, akik kimondottan kedvelik az állat-figurás darabokat. Nekik általában natúr olíva szappanokat készít Mariann.

 

Házi szappan: csábító illat, különleges forma és tökéletes állag – tartósítószer nélkül!
A gyerekek nagyon szeretik az állat-figurás darabokat (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

 

A folytatásból kiderül majd, hogy hogyan készíthetünk otthon mi is szappant (magunknak vagy ajándékba), hogy mennyi idő kell egy szappan „éréséhez”, s persze nem maradhat el Mariann szappan-receptje mellől néhány titkos fortély felfedése sem.

 

 

A cikk első megjelenése:

http://www.fmc.hu/2017/11/02/hazi-szappan-csabito-illat-kulonleges-forma-es-tokeletes-allag-tartositoszer-nelkul/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >