Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Őszi, téli fáradtság nyomában Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. november 10.
ImageSzürke, esős, borongós reggel. 7 óra van, de még sötét, rég készülni kellene a munkába, de visszahúz az ágy, nincs kedvem semmihez, mintha nem is pihentem volna éjszaka. Ugye, ismerős szituáció? Ez vajon a tipikus őszi fáradtság, levertség, ami egyszerűen tudat alatti hozzáállás kérdése? Netán más mentális, esetleg fizikai okai vannak a jelenségnek? Bizony, sok a kérdőjel, azonban ezeket a folytatásban kiegyenesítjük!

 

Alapvetően le kell szögezni, hogy nem feltétlenül a borongós időjárás a levertség, kedvetlenség alapvető oka! Az elmúlt időszakban voltak szép, verőfényes, nyárias, tavaszias jellegű napok, hetek, amelyek alatt éppen úgy jelentkeztek a "kókadozás" tünetei, mint a hideg, szürke, esős napokon. Ebben az esetben a szervezet ilyen módon reagál a szokatlan időjárásra.

A szakemberek egyöntetű véleménye alapján felállítható a diagnózis: az őszi fáradtság akkor köszön be, amikor már észrevehetően és jelentősen rövidülnek a nappalok, valamint a napsütést felváltja a felhős, csapadékos időjárás. Ez természetesen az ember hangulatára nagy hatással van, ám van ennél még lényegesebb dolog, ami hozzájárul a szűnni nem akaró álmosság-és fáradtságérzethez. Ehhez a hormonrendszerünket érdemes górcső alá venni, hiszen többek között a tobozmirigy irányítása alatt állunk (gondolta volna?), mely a napi ritmusunkért felelős. Ősszel ugyanis az álmosságért felelős melatonin szintje megemelkedik, arra ösztönözve az embert, hogy lassítson, hiszen régebben a nyár végi, ősz eleji munkák (pl. aratás, betakarítás) után mindenki visszavett a tempóból. Sajnos ez ma már nincs így, ugyanolyan keményen dolgozunk, melyhez a szervezet nem szokott hozzá, pedig eredetileg az ősz és a tél a visszavonulás, pihenés időszaka, illetve az kellene, hogy legyen. 

Mégis, mit tehetünk, hogy ne akarjunk 2-3 óránként egyet aludni a nap minden szakában? Először is, szellőztessünk sokat, menjünk szabad levegőre és együnk minél több gyümölcsöt! Az ősz friss gyümölcs szempontjából igen kedvező időszak, hiszen az alma, szőlő, szilva mind ekkor érnek be, így biztosan frisset tudunk az asztalra tenni, melyek telis-tele vannak értékes vitaminokkal, melyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Ráadásul a bennük található fruktóz, azaz gyümölcscukor plusz energiát ad fogyasztójának, így például egy alma elrágcsálása után biztosan könnyebben vészeli át a következő pár órát, főleg, ha el tudunk tölteni naponta néhány órát a szabad levegőn is.

Egy kis friss levegő valóban csodákra képes! Mivel az egész szervezet, így az agy működéséhez is megfelelő mennyiségű oxigénre van szükség. Az állott levegő nem csupán meleg, de széndioxiddal teli is, ami csak még jobban elálmosít. Éppen ezért érdemes gyakran szellőztetni, hogy cserélődni tudjon a levegő, és minél több friss oxigénhez jusson szervezetünk.

Fontos a pulzusnövelő tevékenység is, azaz sokat kell mozogni, futni, kerékpározni, sportolni októbertől márciusig. Ezzel egyrészt az egészségünket óvjuk, másrészt sokkal jobb alvást biztosít a rendszeres testmozgás, így másnap kipihentebben fogunk szembenézni a feladatokkal. Külön jó oldala, hogy remek feszültség levezető módszer is a sportolás, tehát a munkahelyi stresszel is segít megbirkózni! A zene is jól felpörget és inspirál, így akár futás, kerékpározás közben, akár csak önmagában hallgassunk belőle sokat.

Amennyiben a fentiekben vázolt tippek nem jönnek be, továbbra is fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, érdemes megnézetni a D-vitamin szintünket, ugyanis hiába a sok nyári napsütés, ennek ellenére még fennállhat D-vitamin hiány, melynek jellemző tünete a szűnni nem akaró álmosság, ráadásul gyakran jár együtt olyan betegségekkel, mint az IR, illetve a pajzsmirigy alulműködés, vagy a mellékvese működésének gyengülésére, melyek mindegyike okozhat kimerültséget.

Ha már a vitaminoknál tartunk, feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a  B1, B6 és folsav bevitelével javíthatjuk kedélyünket, erőnlétünket. Éppen ezért ajánlott a B6 vitaminban gazadag füge, gomba, és banán fogyasztása, de folsavat is bőven juttatunk a szervezetbe, ha étrendünkben rendszeresen szerepel a lencse, a rizs és a bab.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >