Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár polgármestere kapta a Bory-emlékérmet Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2017. november 13.
ImageA korábbi évekhez hasonlóan idén is koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak az Öreghegyen, Bory Jenő születésének évfordulója alkalmából. A neves szobrászművész családja által rendezett, hagyományos eseményen 12. alkalommal adták át a Bory-emlékérmet, melyet ezúttal dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere vett át.

 

 

Székesfehérvár egyik legnevesebb alkotója, Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök 138 esztendeje született. A jeles dátumhoz kötődően családja minden évben megemlékezést és ünnepséget szervez a Bory-vár előtti téren, méltó módon megidézve elődjük életművét és mindmáig élő hagyatékát.

A mai alkalom különleges volt azért is, mert éppen száz éve avatták fel a Bory Jenő által készített, szarajevói Ferenc Ferdinánd-emlékművet a trónörökös és felesége meggyilkolásának helyszínén. Az alkotás csak rövid ideig állhatott, mert az első világháború elvesztése után egy évvel lerombolták. Hatása azonban igen jelentős, hiszen nagy hírnevet szerzett a művésznek a monarchiában. A megbízatásból származó bevételt a Bory-vár építésére fordította a művész. – hangzott el az ünnepségen.

Bory Jenő és felesége életművét, a szerelmüket szimbolizáló Bory-várat megőrizni, fenntartani és megújítani nem kis feladatot jelent a családnak, de sokan segítenek ebben. Az ő munkájuk és támogatásuk elismerésére alapították 12 évvel ezelőtt a Bory Jenő – Bory Jenőné emlékérmet, melyet idén dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere vehetett át. Mint elhangzott, a hozzátartozók így kívánják megköszönni a városvezető előzékeny szeretetét és támogatását. „Szinte nem is nekünk kell kérnünk a segítséget, tudjuk, hogy ez Bory Jenőnek, az általa alkotott életműnek szól, amely fontos hírvivője a városnak… A szándék és a lehetőség együtt viszi előre a Bory-vár felújítását. Tudjuk, hogy a képviselőtestületnek is hálás köszönettel tartozunk!” – hangzott el a család méltatásában.

„Nem teszünk mást, mint a dolgunkat, ami közös felelősségünk. Ez a díj mindenkinek szól, aki a munkámat segíti. A polgármesterség, főként egy jelentős történelmi múltú nagyváros vezetése soha nem lehet egyéni „játék”, ez mindig csapatmunka. Nyilván kell, hogy legyen iránya, szellemi tartalma és értékközvetítése, de ezt csak közösen tudjuk megvalósítani.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András. Mint fogalmazott, Bory Jenő és a hozzá hasonló, a városra nagy hatást gyakorolt személyiségek Székesfehérvár iránti elkötelezettséget, hazaszeretet üzennek a ma emberének. „A Bory-vár nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő Fehérvárját is szimbolizálja, nekünk pedig segítenünk kell az értékrend fennmaradását.” – tette hozzá a polgármester, és köszönetét fejezte ki a Bory családnak.

Az ünnepségen a Bory Jenő Általános Iskola növendékei adtak rövid műsort. Fellépett a kamarakórus, valamint versek és prózai idézetek hangzottak el a mester életművének méltatására.

Végezetül Schwalm László Bory mesterről készített szobrát koszorúzták meg a  résztvevők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >