Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Melyik lázmérőt válasszam?
Melyik lázmérőt válasszam? Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Dóczi István és Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerészek - Patika Magazin   
2017. november 16.
ImageHiganyos lázmérőket gyártani és forgalmazni - azok környezetszennyező és egészségkárosító hatása miatt - 2009 áprilisa óta tilos az Európai Unióban, így hazánkban is.

 

 

Ennek megfelelően a patikában a hagyományos lázmérőt kereső betegeket is ki kell ábrándítani: higanyos lázmérőket már nem tudnak vásárolni. Helyette azonban számos más megoldás létezik a lázmérésre.


Mivel csecsemőknél és kisgyermekeknél a lázmérő a házi patika elengedhetetlen része, jó tudni, hogy milyen eszközök között lehet válogatni, hány hónapos/éves kortól és hogyan kell őket használni. Fontos annak is utánanézni, hogy milyen nehézségekbe ütközhet az adott eszközzel való lázmérés.

 

Higanymentes (hagyományos) lázmérők


Megjelenésükben a hagyományos, higanyos lázmérőkre hasonlítanak, azonban higany helyett egyéb anyaggal töltöttek, például gallium-ón ötvözettel vagy színezett alkohollal. A mérés elve a hőtágulás, aminek köszönhetően a higanyt helyettesítő szál felszökik a lázmérőben.
A higanyos lázmérők utódai a hónaljban és a szájban (nyelv alatt) is alkalmazhatók.


A higanyhelyettesítőt tartalmazó lázmérőknél a mérést követő „lerázás” nehézkesebb lehet, mint a higanyos társaiknál.

 

Digitális lázmérők, - esetleg flexibilis fejjel


Az elemmel működő, formájukban a hagyományos lázmérőkhöz hasonlító, csipogó, folyadékkristályos kijelzős eszközök a bekapcsolást követően maximum egy perc alatt üzemkészek. Gyors, akár mindössze néhány másodpercig (maximum egy percig) tartó mérési idő után számszerűen mutatják a mért hőmérsékletet. A készülék típusától függően a mért értékek memóriában való tárolására is lehetőség van.


Csecsemőknél és kisgyermekeknél kényelmi szempontból előnyös és biztonságos, ha a lázmérő nem üveg fejjel, hanem flexibilis, hajlítható, műanyag fejjel rendelkezik. Ez a szájban történő mérésnél a leharapástól véd, továbbá a végbélben történő hőmérsékletmérést is megkönnyíti.


A digitális lázmérőket elsősorban gyorsaságuk miatt részesítik előnyben a szülők, de lényeges az is, hogy általában műanyag tokkal ellátottak, és emiatt szinte törhetetlenek. Hónaljban, szájban (nyelv alatt) és végbélben egyaránt alkalmazhatók. A számkijelzővel rendelkező lázmérők ma már kedvező áron elérhetők a gyógyszertárakban.

 

Lázmérő cumik


Az izgő-mozgó cumizni szerető csecsemők ideális lázmérője lehet a lázmérő cumi, ami egy digitális számkijelzővel ellátott speciális cumi. Néhány perces cumizás után jelzik ki a szájban mért hőmérsékletet.

 

Lázmérő lapocskák (homlokra helyezendők)


A testfelületre, általában a homlokra helyezendő vékony, néhány centiméter szélességű és magasságú filmlapocskák színváltozással jelzik a hőmérsékletváltozást. Néhány másodperces testfelülettel való kontaktust követően a filmlapocska színéből kiderül a hőmérséklet, gyakorlatilag a hőmérséklet színkódolását végzi el ez a fajta lázmérő. Gyártmánytól függően különféle pontossággal való mérésre képesek.


Kényelmes megoldást nyújt, mert nem szükséges a vele való lázméréshez a csecsemő vagy a kisgyermek levetkőztetése, alvás közben is elvégezhető a lázmérés.


Hátránya, hogy az éjszakai sötétben a színe nem látható.

 

Fülhőmérők


Újszerű, ugyanakkor viszonylag drága megoldásnak számítanak a fülhőmérők. Mérési elvük az, hogy a fül dús érhálózattal ellátott dobhártyája által kibocsájtott ún. infravörös sugárzás komponenseinek arányából a kibocsájtó test hőmérsékletére, jelen esetben a testhőmérsékletre, lázra lehet következtetni. A készülék infravörös sugárzás detektálására alkalmas, vékony, hengeres részét a hallójáratba kell bevezetni és megfelelő pozícióban ott tartani.


Az elemmel működő készülékek digitális kijelzőjén rövid mérési idő után olvasható le a mért hőmérséklet; az értékek a készülékek típusától függően a memóriában elraktározhatók. A fülhőmérővel való mérés helyes technikáját elsajátítva nagyon pontos mérésre nyílik lehetőség, amivel a kisgyermek és a szülő számára is kellemetlen, végbélben való lázmérés kiváltható.



Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a hallójárat túl szűk a fülhőmérővel való méréshez, idősebb korban pedig a fülben felhalmozódott nagyobb mennyiségű fülzsír akadályozhatja a pontos mérést.

 

Homloklázmérők


Nem terjedtek még el széles körben a homlokra helyezhető feltéttel rendelkező digitális homloklázmérők, amik - a fülhőmérőkhöz hasonlóan - a test által kibocsájtott infravörös sugarakat detektálják. Az elemmel működő homloklázmérők digitális kijelzőn mutatják a mért hőmérsékletet; amik akár a készülékek memóriájában is elraktározhatók.


A velük való mérés, könnyű és gyors, akár még akkor is, amikor a gyermek alszik.

Használjon bárki bármilyen típusú lázmérőt, lényeges, hogy használat előtt tanulmányozza át az adott készülék használati utasítását. Külön figyelmet fordítson arra, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az elemmel működő készülékek bekapcsolást követően üzemképesek legyenek, és milyen hosszú a minimálisan szükséges mérési idő. Bármilyen kérdése merül fel a készülékek használatát illetően, orvosa, gyógyszerésze tanácsaira minden esetben számíthat.

 

Forduljon bizalommal a PatikaPlus Gyógyszertárak gyógyszerészeihez!

 

A Geratherm higanymentes lázmérő lerázóval most 1690 FT-os áron kapható a PatikaPlus Gyógyszertárakban!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >