Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A reformáció Isten ünnepe
A reformáció Isten ünnepe Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2017. november 20.
ImageÜnnepélyes keretek között zárult a Reformáció 500. székesfehérvári eseménysorozata. A „Frissítő forrás” éves programját tartalmas koncertekkel, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel töltötték meg a szervezők. Az Alba Regia Sportcsarnokban tartott szombati rendezvényen a megújulásnak szentelt Emlékévet a protestáns egyházak képviselői értékelték, a részvevőket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

 

 

„Isten ezt a napot azért adta nekünk, hogy szeressük egymást!” énekelték az Olajfa Református Óvoda gyermekei a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából rendezett székesfehérvári programsorozat zárórendezvényén. A közönség képes összeállítást láthatott a városban szervezett „Frissítő forrás” eseményeiről.

Az evangélikus, a baptista és a református egyház képviselői összegezték az emlékév jelentőségét, megvalósult programjait. Bencze András evangélikus püspök a hála hangján szólt a tartalmas évről. Felhívta a figyelmet, hogy a jövő feladata azon emberek felé fordulni, és segíteni, akik még keresik a hitet, az Istennel való kapcsolatot. A baptista egyház részéről Pafkó József elöljáró örömét fejezte ki, hogy a közös együttlétek alkalmával megtapasztalhatták, hogyan élik meg a hívek a reformációt a mindennapokban. Kiderült az is, mi mindent lehet még tenni a közösségért, az élő kapcsolatokért. Berze János református lelkész fontosnak nevezte, hogy a jövőben is folytatódjon a protestáns egyházak között az együttműködés.

A zárórendezvényen beszédet mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki megköszönte az Emlékév programjait előkészítő bizottság tagjainak a munkáját, és köszönetet mondott minden szervezőnek, résztvevőnek az értékes események megvalósulásáért. Morális kihívás előtt áll Európa és hazánk. Ezekre a kihívásokra keresztény válaszokat kell adni ahhoz, hogy a reformációnak ne csak 500, hanem 1000 éves évfordulója is legyen is. Fontosnak nevezte, hogy legyenek maradandó emlékeink a 2017-es esztendőről is. Kiemelte, hogy a jelenben az önkormányzat feladata és kötelezettsége az itt élő kisebb és nagyobb közösségek támogatása, az értékeke közvetítése. Mindez a több mint ezer éves múlttal rendelkező város közösségépítő munkáját erősíti, ami Székesfehérvár jövőjét jelenti.

A polgármesteri gondolatokat követően Párkányi Tamás, a Keresztény Értelmiségiek Közösségének elnöke megemlékezett arról, hogy jelenleg több mint 200 millió keresztény élete van veszélyben hite miatt, majd felkérte Tóth Tamás katolikus esperest, hogy közösen imádkozzanak a világban élő keresztényekért.

 Az Emlékév záróünnepsége - amelyen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár, Brájer Éva alpolgármester, valamint Balsay István, Székesfehérvár volt polgármestere és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő is - a Székesfehérvári Ökumenikus Kórus és a Talentum Református Általános Iskola műsorával folytatódott, majd Bódás János református lelkész, költő Imádság szentlélekért című versét Szabóné Miklós Eszter mondta el. Az est az „Erő vár a mi Istenünk” zsoltár eléneklésével zárult.

 

 
< Előző   Következő >