Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A húsz éves gyermekvédelmi törvényt ünnepelték
A húsz éves gyermekvédelmi törvényt ünnepelték Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2017. november 22.
ImageHúsz évvel ezelőtt fogadták el a gyermekvédelmi törvényt, ebből az alkalomból szervezett nagyszabású konferenciát Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ. A Városháza Dísztermében lezajlott tanácskozáson a szakmai programokon és szekcióbeszélgetéseken túl polgármesteri elismerések átadására is sor került.

 

A teltházas rendezvényre meghívást kaptak a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szakma egykori és jelenlegi vezetői és munkatársai.

„Az elmúlt húsz évet ünnepli ma a szakmatársadalom, annak minden dolgozója. Minta- és példaértékű, hogy a jeles eseményre a koronázóváros dísztermében kerülhet sor.”
– így köszöntötte a résztvevőket Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. Arról is szólt, hogy az 1997-ben, a jogszabály által életre hívott gyermekjóléti szolgáltatás Székesfehérváron stabil alapokkal rendelkező, integrált intézményben kapott helyet. Tisztl Henrik ezután áttekintette azokat a szakmai és intézményi állomásokat és változásokat, melyek az elmúlt húsz évet alapjaiban jellemezték és befolyásolták Székesfehérváron.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, aki személyes élményekre alapozva hívta fel a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára. „Hiszek abban, és magam is a szerint próbálom élni az életemet, hogy mindenki, aki kicsit is erősebb a másiknál, segíthet! Nem feltétlenül anyagiakkal, hanem jó szóval, vagy csak egy, a másikat méltóan kezelő válasszal… Mindazok, akik a gyermekjóléti szolgálatban dolgoztak, vagy dolgoznak, hivatásuknak választották ezt a szemléletet, a segítségnyújtást, a gondoskodást olyan családok, gyermekek érdekében, akiknek bármilyen módon kevesebb jutott… Minden tiszteletem, elismerésem az övék!”

Vargha Tamás
államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, a Magyar Országgyűlés által az elmúlt években meghozott számos törvény középpontjában a magyar családok és gyermekek állnak. A közszolgálati életpálya és a családtámogatási rendszer létrehozásának, az otthonteremtési lehetőségek megalkotásának és bővítésének az a határozott célja, hogy a családokban megszülethessenek a vágyott gyerekek.  Azonban minden családban adódhatnak nehéz időszakok, változhat a szociális helyzet, amikor szükség van a segítségre. A gyermekvédelmi szakemberek a hét minden napjára, a nap 24 órájára választották ezt a lelket megterhelő szolgálatot, azonban ha sikerül a családokon és a gyerekeken segíteni, akkor az fel is emeli a lelket.

“A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”
- Goethe szavaival köszöntötte a résztvevőket Nyitra Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Többek között arról beszélt, hogy a szakmaiságot ünnepeljük, melynek fontos lépcsője volt a gyermekvédelmi törvény. Magyarország büszke lehet az 1901-ben létrehozott első gyermekvédelmi törvényére, a kiterjedt és egyre bővülő bölcsődei hálózatára, a kötelező óvodáztatásra, a család- és gyermekjóléti központok számának 48-ról 197-re történő növelésére. Ugyancsak a pozitívumok közé sorolta a fogyatékkal született gyerekek korai integrációját, a nevelőszülői hálózatot és azt, hogy jövő szeptembertől országosan is kiterjesztik az óvodai és iskolai szociális segítést, amihez költségvetési forrást biztosítanak. Arról is szólt: a kormány 2019-re vállalta, hogy legutolsó nagy létszámú gyermekotthont is bezárja, helyette kis létszámú, családközpontú nevelés lesz. Hozzátette, Európában Magyarország azon két állam egyike, ahol a kísérő nélküli bevándorló gyermekek ugyanazt az ellátást kapják, mint a magyar gyerekek.

Az ünnepségen polgármesteri elismerő oklevelet vett át Takács Jánosné Dr., a gyermekvédelem elmúlt 20 évének egyik legdinamikusabb hatósági vezetője, Listár Ágnes, aki úttörő szerepet játszott a modern hatósági gyermekvédelem székesfehérvári kialakításában, elindításában és kiépítésében, továbbá Gergő Katalin, a székesfehérvári Családsegítő Szolgálat alapítója.

A délután folyamán szakmai előadásokkal és szekcióbeszélgetésekkel folytatódott a jubileumi esemény.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >