Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kis táplálkozási ABC: Nyomelemek - Szelén, Réz, Mangán
Kis táplálkozási ABC: Nyomelemek - Szelén, Réz, Mangán Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - PatikaPlus   
2017. november 22.
ImageA nyomelemek elengedhetetlenül fontosak anyagcserénk megfelelő működéséhez. Fő feladatuk, hogy a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását biztosítsák. Legfőbb nyomelemek közül a vassal, a cinkkel és a jóddal már foglalkoztunk, most pedig a mangán, a szelén és a réz kerül e cikk középpontjába.

 

Szelén

 

Az emberi szervezet kb. 6 mg szelént tartalmaz. A legnagyobb koncentrációban a körömben, májban és a fogzománcban mutatható ki. 0,2 mg napi bevitel felett toxikus hatása van, így vigyázni kell a megfelelő bevitelre!

A szelén segíti az E-vitamin hasznosulását. (Az E-vitamin a szabad gyökök megkötésében segít. Anabolikus hatásai s van.) Részt veszt a sejtvédő folyamatokban. Az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik.

 

Fő források:

Gabonafélék (kukorica, rizs, búza), hüvelyesek, hús (csirke, pulyka), tengeri állatok (hal, rák)….

 

Réz

 

Egy felnőtt emberi szervezet kb. 80 mg rezet tartalmaz. Sok rész található a szemben, szívben, májban, izomban, agyban, vesében. A réz szükséges a vas felszívódásához. (A vas fő feladata az oxigén- és szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás.) A túl kevés réz vashiányhoz vezethet, az pedig vérzékenységhez. A réz a fehérjék alkotórésze. Az immunrendszer és a központi idegrendszer működésében is nagy szerepet játszik.

 

Fő forrásai:

Halak, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, lencse, dió…

 


 

 

Mangán

 

Egy felnőtt szervezetben kb. 12-20 mg mangán van. A mangán elengedhetetlenül szükséges egyes aminosav-, szénhidrát- és koleszterinanyagcsere folyamatokhoz. A mangán segíti a sebgyógyulást, a csontképződést, és antioxidáns funkciója is van. Egyes fémek (vas, kálcium, kobalt) gátolja a felszívódást.

 

Fő források:

Avokádó, banán, spenót, kelkáposzta, brokkoli, grapefruit, hüvelyesek, málna, narancs, póréhagyma, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak…

 

Bár az őszi-téli időszakban mindig előtérbe kerül az immunrendszer megerősítése, tudnunk kell, hogy nemcsak télen, hanem mindig fontos bizonyos tápanyagok, létfontosságú vegyületek bejuttatása szervezetünkbe!

Nem hanyagolhatjuk el soha vérnyomásunk karban tartását, agyműködésünk támogatását, a megfelelő koleszterinszint elérését, látásunk élességének megőrzését! Ezért olyan keresettek például az ómega-3-tartalmú készítmények is.

 

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban 2017. november 31-ig akciós áron vásárolhat most többféle vitamint!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >