Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kilenc nagyszerű szólista és öt különböző karmester-egyéniség
Kilenc nagyszerű szólista és öt különböző karmester-egyéniség Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. november 27.
ImageDecember elsején lesz a 2017-18-as Farkas Ferenc Hangversenybérlet első előadása, az operagálán Boross Csilla és barátai lépnek fel a város kórusainak és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak a közreműködésével. Januárban az Újévi illúziók évköszöntő, februárban a Lét és sors című Beethoven-est, majd tavasszal egy Donato Renzetti vezényelte hangverseny és a Stravinsky és a bécsiek című koncert élményeivel lehetünk gazdagabbak.

 

A Farkas Ferenc Hangversenybérlet 2017-2018-as évadában ismét öt fantasztikus zenei programot kínál az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szervezésében.

Selmeczi Gábor
koncertmesterrel Burján Gabriella második hegedű szólamvezető, a zenekar művészeti tanácsának két tagja mutatta be a hangversenysorozatot.  „A Farkas Ferenc bérlet, amely harmadszor kerül meghirdetésre, minden szempontból gerincét adja évadunk művészi teljesítményének. Öt egymástól teljesen eltérő karakterű koncert, melyeknek műsora átfogja az egész zeneirodalmat, és reméljük, minden zenei igényt kielégít majd. Kilenc nagyszerű szólistát köszönthetünk majd és öt különböző karmester-egyéniséget, akik közül hárommal már dolgoztunk együtt.” – fogalmazott Selmeczi Gábor Medveczky Ádám, Dubóczky Gergely és Ács János karnagyokat méltatva.

A hangversenysorozat december elsején operagálával kezdődik a Vörösmarty Színházban: Boross Csilla (szoprán), Kálmándy Mihály (bariton) és Selley Etelka (szoprán) a Vörösmarty Színházban lépnek fel, az Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus és az Ars Musica Vegyeskar közreműködésével, a gálán Medveczky Ádám vezényel. Burján Gabriella második hegedű szólamvezető ajánlásában kifejezte, hogy az elismert Boros Csillát nem kell bemutatni a székesfehérvári közönségnek: itt született, itt kezdte zenei tanulmányait, és innen került az Akadémiára – mára pedig bejárta az egész világot, és két alkalommal városunkban is adott már koncertet. Székesfehérvárhoz kapcsolódik Sellei Etelka zenei pályájának eleje, illetve a zenekar immár állandó, világhírű karmestere, Medveczky Ádám is: így nagy öröm – fejezte ki a szólista –, ha a város a „saját” zenészeit látja viszont a színpadon. Burján Gabriella azt is elárulta, hogy az életben a legnagyobb dolog, a szerelem lesz az operagála főszereplője.

Az év első hangversenye nem véletlenül kapta az Újévi illúziók címet, hiszen a Dubóczky Gergely által dirigált koncerten közreműködik Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok trükkökkel és sok humorral, miközben a közönség például Eugen Doga remekműveit élvezheti, aki díszvendége lesz az ünnepi rendezvénynek; köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester. Dubóczky Gergely karmester elmondta, hogy Hajnóczy Somával az ifjúsági hangversenysorozatában dolgoztak együtt – innen jött a gondolat, hogy az újévi, felszabadult hangulatú, sok különlegességet felvonultató zenei program az ő közreműködésével varázsolja el a közönséget. A bűvészmutatványok, csodák mellett sokszínű a kínálat: a konvencionálisabb darabok, filmzenék is helyet kapnak majd a műsorban – a közönségre igazi könnyed és egyben tartalmas újévi szórakozás vár. Hajnóczy Soma bűvész világbajnok az este előadásáról elmondta, hogy kifejezetten a vonósokra írott bűvészcsokrot hoztak létre, sok új számmal, amelyek a székesfehérvári színpadon debütálnak majd. A bűvészprodukciók és a zene szerves egységet alkot majd, bevonják a közönséget még a zenélésbe is – izgalmas kísérletekkel és vidám elemekkel készülnek.

Február 26-án Beethoven-estre invitálják a közönséget Lét és sors címmel – egy kicsit a mindenki által megtapasztalt küzdelmes életre irányítva a közönség figyelmét. Báll Dávid szólista közreműködésével a Coriolan nyitányt, az Esz-dúr zongoraversenyt és a Sorsszimfóniát adják elő a Vörösmarty Színházban, vezényel Ács János, aki nyáron a Bazilikában vezényelte a zenekart, és a Három Tenorral vált világhírűvé. 

Donato Renzetti, Az olasz maestro dirigálja a rendhagyó estet Pécsett a Kodály Központban április 21-én, a zenekar Rossini, Bartók és Respighi muzsikáját fogja játszani. A hangverseny egyik különleges eleme lesz a Tácszvit, hiszen a magyar darabot külföldi karmester értelmezésében hallgathatja meg a közönség. Az utazást a Fehérvár Travel támogatja, és minden zenekedvelőt várnak a közös kalandra.

Stravinsky és a bécsiek
: május 14-én a város színházában ér véget a sorozat, az orosz zeneszerző mellett Haydn és Mozart klasszikus és neoklasszikus művei csendülnek fel, közreműködnek a Bécsi Filharmonikusok zenészei – Holger Groh (hegedű), Wolfgang Härtel (gordonka), Herbert Maderthaner (oboa) és Sophie Dartigalongue (fagott) –, az estet Halász Péter dirigálja.

Jegyeket és bérleteket a Vörösmarty Színházban a zenekar új jegypénztárában és a Fehérvári Jegyirodában vagy online a www.arso.hu oldalon lehet vásárolni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >