Kezdőlap
A Székely fonóval zárul a Kodály-emlékév Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. december 07.
ImageA Székely fonóval zárul december 16-án a Kodály-emlékév székesfehérvári rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az emlékév programjai hatalmas összefogással valósultak meg, a városban 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, -feldolgozások, zajlottak előadások az életműről vagy konferenciák, találkozók a zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.

 

 

A jelentős év eseményeiről, valamint a záróestről Brájer Éva alpolgármester, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium igazgatója, illetve Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke foglalták össze gondolataikat.


„(…) megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” – 2017-ben ünnepeljük Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóját és emlékezünk halálának 50. évfordulójára. Az emlékév székesfehérvári programsorozata márciusban kezdődött a Vörösmarty Színházban, ahol a kiváló zeneszerző, zenetudós emlékeiből nyílt kiállítás, majd „Szép szavú múzsa” címmel ünnepi hangversenyt adtak a város kórusai. A tavasz, a nyár és az ősz folyamán koncertek, komolyzenei és énekversenyek, találkozók, zenetörténeti előadások, konferenciák idézték meg Kodály Zoltán alakját, életpályáját és műveit.

Brájer Éva
alpolgármester a meghirdetett emlékév helyi rendezvényeiről elmondta, hogy ezeket elsősorban Kodály Zoltánnak a városhoz fűződő viszonya motiválta, valamint az akkori ének-zenei általános iskola tanáraival létrejött szakmai és baráti viszony. „Az emlékév végén vagyunk és nagyon szép záróeseményre készülünk. Hihetetlen összefogás mutatkozott meg ebben az emlékévben, minden székesfehérvári közösség, amely a zenei élet területén tesz és dolgozik – az intézmények, a civil szervezetek, az alapítványok –, a kicsiktől a legnagyobbakig részt vett benne.” Az alpolgármester köszönetet mondott a városvezetés nevében, majd felidézve a megvalósult kiállítástól a hangversenyek, rendezvények szép pillanatait, Székesfehérvár zeneszerető közönségét meginvitálta a zárórendezvényre.

December 16-án, szombaton 18 órakor a Székely fonó ünnepi estje koronázza és zárja le az emlékév székesfehérvári eseménysorozatát a Vörösmarty Színházban, éppen Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójának a napján. Az erdélyi fonók énekes együttléteiből komponált egyfelvonásos zenedráma, színpadi zenemű előadásában fellépnek Meláth Andrea, Sándor Csaba, Nagy Bernadett, Jónás Krisztina, Brickner Szabolcs és Rezsnyák Róbert. Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója arra a máig benne élő emlékre utalt, amit 1982 óta, Kodály születésének a 100. évfordulója alkalmából rendezett estről őriz – és mint mondta, reméli, sokakban fognak olyan mély nyomot hagyni ennek az emlékévnek az eseményei is. A Székely fonót koncertszerű előadásban halhatja a közönség kiváló szólistákkal, a főszerepben Meláth Andreával, közreműködik a debreceni Kodály Kórus, akiknek szívügyük a Székely fonó, valamint az esten részt vesznek a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI növendékei is. A hangversenyt Ács jános dirigálja.

A Kodály-örökséget ápolva több eseményen vett részt a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, fejezte ki Palócz Réka igazgató, példaként említetve a Kodály-Maratont, illetve a konferenciát vagy saját hangversenysorozatukat, amelynek keretében külön estét szántak Kodály műveinek. Az Arany János-emlékévhez is kapcsolódóan külön programot szerveztek, a Kodály által gyűjtött népballadákkal, feldolgozásokkal együtt a költő egy-egy alkotását is megszólaltatva. A Gregor József Országos Énekversenyen a legjobb Kodály-mű előadóját díjazták: Szenthelyi Krisztián bariton a zárókoncerten is elénekel egy feldolgozást. 

Kneifel Imre
, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója annak a jelentőségét fogalmazta meg, hogy Kodály Zoltán, a zeneszerző, zenepedagógus, népzenetudós sokszínűsége milyen sok emberhez eljutott, például a nyitóesten, a Zenei Világnap rendezvényén vagy a négy teltházas Háry János-daljáték előadásain. Az igazgató azt mondta, minden egyes találkozás „Kodállyal” élmény volt, akár pedagógiai, zenei vagy tudományos megközelítésben. Az iskolában tanuló 500 kisebb-nagyobb gyermek heti-havi rendszerességgel énekelt Kodály-műveket, feldolgozásokat, vagy vett részt vetélkedőn, találkozón; mint mondta, a legnagyobb kincset azok kapták, akik a Háry Jánost előadták, ők a nyertesei a Kodály-emlékévnek – hiszen rengeteg értéket ismertek meg és adtak át másoknak.

Hartyányi Judit
, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, „A Zenei Nevelésért" Alapítvány kuratóriumi elnöke mint ősfehérvári az alapítvány nevében köszönetet mondott a városnak a kiemelt támogatásért. A kezdeményezett kiállítás – amely két hónapig volt látható – szép anyagát egy december 16-án megjelenő könyv őrzi meg: Kodály Székesfehérvárhoz fűződő, hosszú időszakot felölelő viszonyáról szól, a 20-as évektől egészen 1966-ig, képi és szöveges emlékekkel. Az emlékévről Hartyányi Judit elmondta, hogy a kórusok, hangszeres zenészek, kamarazenészek, néptáncosok és népzenészek 14 helyszín 32 rendezvényén vettek részt. Olyan nagy személyiségek működtek közre, mint a Nemzet Művésze Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, valamint Medveczky Ádám, Ács János, Selmeczi György és Drahos Béla karnagyok. A színházban a Psalmus Hungaricus-szal kezdődött és ugyanott a Székely fonóval fog zárulni a rendezvénysorozat, ami szimbolikusan két hatalmas pillére az életműnek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >