Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Vox Mirabilis - Történelmi jelentőségű koncert
Vox Mirabilis - Történelmi jelentőségű koncert Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2017. december 07.
Egy különleges hangversenysorozatra kapott megívást a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus: Zsolnán, Székesfehérváron és Budapesten kerül előadásra Georgius Zrunek Betlehemes miséje magyar és szlovák nyelven.

 

Advent első vasárnapjának vigíliáján különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a zsolnai Szent Borbála-templomba. Ebben a templomban szolgált a 18. században Georgius Zrunek ferences páter, s itt írta meg két figyelemre méltó karácsonyi miséjét. A misék különleges jelentőségét az adja, hogy a latin miseszövegbe egy egész betlehemes játékot illesztett a szerző. S ami még érdekesebb: Georgius Zrunek, egy évvel később, miután áthelyezték Gyöngyösre, megírta a misék magyar változatát is.

„Éppen idén ünnepeljük a magyar változat 250.évfordulóját, s ebből az alkalomból nagy feladatra vállalkoztunk: szlovák - magyar együttműködéssel koncertsorozatra kaptunk felkérést, melynek keretében az első mise magyar és szlovák változata hangzik el Magyarországon és Szlovákiában is” – tudtuk meg Zemlényi Katicától a kórus karnagyától.

A december 2-i koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a teljesen szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el, méghozzá két jeles magyar együttes, a Musica Historica és a Vox Mirabilis előadásában. A szép számú zsolnai közönség jelentős része ismerte a mise szlovák változatát, és kíváncsian várta, hogyan hangzik majd ugyanez magyarul. A mise hangulata hamar magával ragadta őket, a koncert végén állva ünneplő mosolygó arcok, hangos tetszésnyilvánítás, percekig tartó vastaps volt a jutalom. Többen kiemelték a tüzes magyar habitust, mely szépen érvényesült az előadásban.

Marosz Diána, a koncertsorozat megálmodója így nyilatkozott: „Immár 14 éve Zsolnán élő anyaországi magyarként nagyon fontos számomra, hogy felkutassam magyar-szlovák közös örökségünk emlékeit. Évek óta dédelgettem gondolatban egy szlovák-magyar koncertsorozat tervét, melyet Zemlényi Katicával immár 2 éve szervezünk, és ez végre megvalósul!”

Csörsz-Rumen István, a Musica Historica vezetője: „Felemelő, igazi adventi élmény volt az együttműködés a székesfehérvári és zsolnai zenésztársakkal. Szem- és fültanúi lehettünk, hogy valóban mennyire mesterségesek és könnyen leomolhatnak azok a falak, amelyeket a magyar és a szlovák kultúra közé építettek. Külön öröm volt, hogy Zsolnán kölcsönkaphattuk Jozef Šuška orgonaépítő nagyszerű, fasípos hordozható (portatív) orgonáját, amelynek hangja kedvesen odasimult a barokk kísérőhangszerek társaságába.  E mellett magyar népi instrumentumokkal (tekerőlant, magyar duda, koboz, kontra) dúsítottuk a hangzást, úgy, hogy a dallamok minden esetben megőrzik nemzetek feletti pásztori karakterüket, a Kárpát-medence közös zenei nyelvének derűs dallamvilágát.“

„Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyarokkal és a környező országokkal, de most a felvállalt plusz lelki szolgálat egy új dimenziót és még nagyobb értéket adott a koncerteknek.“ – mondta Zemlényi Katica

A koncertsorozat történelmi, de a lényege még mélyebben van, az Evangélium egyfajta megtestesítében: Szeresd embertársadat mint saját magadat. Ami más szóval azt is jelenti: Szeresd a másik nemzeti mivoltát mint a sajátodét. Egy lépés volt, hogy két nemzet testvérnek ismerje fel egymást.

A zsolnait követi egy magyarországi koncert Székesfehérváron, a Vox Mirabilis otthonában, dec. 9-én. Budapesten a szlovák változat csendül fel december 10-én a zsolnai Arcus és a rajeci Szent László Kórus tolmácsolásában, végül december 15-én a zsolnai ferences templomban fejeződik be a sorozat.

A  hangversenyekre mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >