Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
József Attilára emlékeztek a Városháza Dísztermében Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2017. december 11.
ImageJózsef Attilára emlékeztek a Városháza Dísztermében. A költő halálának 80. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen Sebők Melinda és Tverdota György irodalomtörténészek, valamint Petőcz András József Attila- és Márai-díjas író, költő tolmácsolják saját értelmezéseiket József Attila életpályájáról, költészetének továbbéléséről.

 

 

„József Attila a XX. század legmeghatározóbb lírai teljesítményét nyújtotta." - fogalmazott Bakonyi István, az emlékülést vezető József Attila-díjas író, irodalomtörténész, hozzátéve: „a 80 éve halott költőt mindenképpen fontos idéznünk.” Ezért is szervezett emlékülést a Vörösmarty Társaság Székesfehérvár Önkormányzatával és több irodalmi szervezettel és intézménnyel közösen a Városháza Dísztermében.

Az ülés résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki egyúttal örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a Vörösmarty Társaság immár rendszeresen szervez irodalmi délutánokat, esteket a Városháza Dísztermében. Az előadások előtt Baráth Eszter, a Versünnep döntőse mondta el József Attila Ars poetica című versét.

Az emlékülésen három megközelítésben is hallhattak egy-egy értelmezést az irodalom iránt érdeklődők. Tverdota György irodalomtörténész, egyetemi tanár, a József Attila Társaság elnöke „Hétszer szüljön meg az anyád” című előadásában beszélt a költő születéséről. József Attila és Kassák Lajos, illetve az avantgárd viszonya – ezt a témát járja körül Petőcz András József Attila- és Márai-díjas író, költő. Sebők Melinda irodalomtörténész pedig József Attila költészetének továbbélésről ad elő „… a legmélyebb és a legtörékenyebb…” címmel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >